Δόθηκαν στην κυκλοφορία,οι οδοί Σταδίου και Πειραιώς όπως και όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας καθώς ολοκληρώθηκε το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών.
Ωστόσο, από την ερχόμενη Δευτέρα σε συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα των αγροτών ανά την Ελλάδα, πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεων τους, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων.
Ο κ. Μπούτας τόνισε ότι τα αιτήματα, όπως διαμορφώθηκαν από τα 68 μπλόκα , τα οποία συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, “υποστηρίζουν την ύπαρξη και επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς”. Σημειώνεται ότι οι αγρότες ζητούν την απόσυρση των προωθούμενων μέτρών για το ασφαλιστικό και φορολογικό αλλά και την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα.
Νωρίτερα, έξω από τη Βουλή έφτασε η πορεία του ΠΑΜΕ, μετά το συλλαλητήριο στην πλατεία Ομονοίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες απ΄ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται για δεύτερη μέρα στην Αθήνα, έχοντας στρατοπεδεύσει στην πλατεία Συντάγματος.
Το μήνυμα ήταν ένα: Εργατιά – αγροτιά μια φωνή, μια γροθιά. Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα, ενάντια στην τάξη που τους εκμεταλλεύεται, ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους – λαιμητόμους, όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενάντια στις κυβερνήσεις που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες που ξεζουμίζουν το λαό μας, δήλωσε από το συλλαλητήριο ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε και χθες Παρασκευή συγκέντρωση, συμπαραστεκόμενο στους αγρότες.
Περισσότεροι από 20.000 αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας έφτασαν χθες στην Αθήνα
Μεγαλειώδη συγκέντρωση που όμοια της είχαμε να δούμε πολλά χρόνια πραγματοποίησαν αγρότες από όλη τη χώρα στην πλατεία Συντάγματος.
Περισσότεροι από 20.000 αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας έφτασαν στην Αθήνα με πλοία, λεωφορεία, Ι.Χ., τρακτέρ και κάθε μέσο – ακόμη και με τα πόδια- και παρέλασαν έξω από τη Βουλή, όπου έχουν στρατοπεδεύσει από χθες το απόγευμα και θα παραμείνουν εκεί καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό.
Η πλατεία Συντάγματος πλημμυρίσει από κόσμο της αγροτιάς στέλνοντας μήνυμα εθνικού ξεσηκωμού απέναντι στα ασφυκτικά μέτρα που απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι εκβιαστές.
Το αίτημα τους να κατέβουν συμβολικά με μερικά τρακτέρ στην καρδιά της Αθήνας έγινε τελικά δεκτό. Έτσι, 20 τρακτέρ από το δυναμικό μπλόκο της Νίκαιας μαζί 3 αγροτικά οχήματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δίνοντας ακόμη πιο αγωνιστικό παλμό στο εντυπωσιακό παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.
Στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, το συγκεντρωμένο πλήθος άναψε φωτιά με ξερά κλαδιά ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική. Κάποιοι έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ άλλοι το έριξαν στο… χορό και μάλιστα υπό βροχή.
Είχε προηγηθεί συνάντηση όλων των μπλόκων στην Ομόνοια, από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Την πρόθεσή της για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εξέφρασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων των αγροτών.
Όπως είπε το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας «με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω», προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
Ένταση και επεισόδια
Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα -νωρίς το πρωί- σφραγίστηκε από εκτεταμένα επεισόδια.
Η αρχή έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί βρέθηκαν 2.000 αγρότες από την Κρήτη με τις κατσούνες τους, που είχαν ξεκινήσει από το βράδυ της Πέμπτης για το λιμάνι του Πειραιά με τρία κατάμεστα πλοία.
Όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου, η κατάσταση ξέφυγε.
Οι διαδηλωτές από την Κρήτη πέταξαν πέτρες, ξύλα, τούβλα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και προς το υπουργείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια του πρώτου ορόφου. Παράλληλα, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και την πλατεία Βάθη.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις ενώ τραυματίστηκαν και 10 αστυνομικοί.
Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε και στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο όταν οι αγρότες επεδίωξαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.
Οι αγρότες θέλησαν να φέρουν το φορτηγό με τα προϊόντα έξω από το υπουργείο και να τα μοιράσουν στους περαστικούς. Ωστόσο, ο αστυνομικός κλοιός εμπόδισε το φορτηγό να προσεγγίσει το κτίριο του υπουργείου, γεγονός που τους εξαγρίωσε.
Οι αγρότες έφυγαν από το υπουργείο και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου κυνήγησαν δύο περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έριξαν στο δρόμο τα προϊόντα τους. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο υπουργείο για να διαδηλώσουν.
Πολεμικό ήταν το κλίμα και στη Λεωφόρο Αθηνών, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου. Αγρότες από όλη την Πελοπόννησο, που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ισθμό με δεκάδες λεωφορεία και αγροτικά οχήματα, όταν έφτασαν στο Δαφνί, είδαν τα ΜΑΤ να τους αρνούνται τη διέλευση των γεωργικών αυτοκινήτων, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη τους.
Οι διαμαρτυρόμενοι πέταξαν πέτρες και πάνω στην οργή τους κατέστρεψαν ένα περιπολικό. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απωθήσουν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης επί της λεωφόρου Αθηνών-Κορίνθου με αποτέλεσμα ο δρόμος να μετατραπεί σε πεδίο μάχης για αρκετή ώρα.
Το μεσημέρι, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι Πελοποννήσιοι αγρότες συνέχισαν την πορεία τους προς το Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα, αγρότες από τα Μέγαρα είχαν κλείσει για αρκετά λεπτά τον κόμβο του Μαρκόπουλου, στην έξοδο προς το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα αρκετοί ταξιδιώτες να μεταβαίνουν με τα πόδια στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ώστε να μην χάσουν την πτήση τους. Τελικά, μετά από παρέμβαση των ψυχραιμότερων ο δρόμος άνοιξε ξανά λίγο αργότερα και η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε.
Στα διόδια των Αφιδνών είχαν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που πραγματοποιούσαν ελέγχους στις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.
Αναφερόμενοι στα χθεσινά επεισόδια οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημοσίας Τάξης, κ.κ. Βαγγέλης Αποστόλου και Νίκος Τόσκας, έκαναν λόγο για ακραία στοιχεία που αμαυρώνουν τους αγώνες της αγροτιάς.
Ως «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος χαρακτήρισε τα έκτροπα ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου με δηλώσεις του προσερχόμενος στην Βουλή.
«Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να προσθέσει «είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος όροφος του υπουργείου υπέστη ζημιές και ευτυχώς που δεν υπήρξαν τραυματισμοί εργαζομένων».
Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Βάθη και το Χαιδάρι λέγοντας: «Ακροδεξιά στοιχεία, χρυσαυγίτικα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση και να αποπροσανατολίσουν από τις διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος».
Οι αγρότες, πάντως, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή ενώ μερίδα αυτών καταγγέλλει την παρείσφρηση ανάμεσά τους ξένων στοιχείων, που προκαλούν τα επεισόδια.
Το αγροτικό συλλαλητήριο είχε χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν το μεσημέρι γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η Αθήνα θα βρίσκεται υπό πολιορκία και σήμερα, αφού εκτός από τους αγρότες έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Ξεκινά ο διάλογος με τον πρωθυπουργό
Στο μεταξύ, διάλογο με τους αγρότες που το επιθυμούν προαναγγέλλουν κυβερνητικά στελέχη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, «πάντα τους περιμένει ο πρωθυπουργός, ο οποίος πολύ σύντομα θα τους δει».
Αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι «έχουμε πάρει ήδη μηνύματα από διάφορα μπλόκα και τους περιμένουμε από βδομάδα να συζητήσουμε».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι αγρότες «δεν είναι απλά σύμμαχοί μας, αλλά συνεργάτες γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα».
«Τους περιμένουμε από βδομάδα να συζητήσουμε όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανοικοδόμηση της νέας Ελλάδας» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του τόνισε ότι στον διάλογο με τον πρωθυπουργό θα λειανθούν πολλές επιπτώσεις από τα όσα ζητούνται ως απαιτούμενα για την αξιολόγηση.
Μάλιστα, καθησύχασε τα πνεύματα λέγοντας ότι «σιγά-σιγά θα πάρουν όλα τον δρόμο τους», αλλά εξήγησε σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης πως «υπό τις παρούσες συνθήκες κάθε άλλη λύση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα».
Κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό και απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε, αντεπιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «μαζί ψηφίσαμε την συμφωνία για την προκαταβολή του φόρου, για την αύξηση των συντελεστών του φόρου, για την μη επιστροφή του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου». «Όλα αυτά αναφέρονται ρητά στην συμφωνία» σημείωσε.
Οι αγρότες «άκουσαν» την KontraNews!
Πανό με το σύνθημα «Γερμανοί εξοφλήστε μας τώρα» ύψωσαν οι αγρότες από την Ιεράπετρα Κρήτης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακολουθώντας την προτροπή του χθεσινού πρωτοσέλιδου της KontraNews.
Ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο οι υπερήφανοι Κρητικοί ζήτησαν την άμεση διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και την οριστική αποχώρηση της τρόικας από τη χώρα μας.
Στα χέρια τους κρατούσαν την ελληνική σημαία. Αυτό που ξεχώριζε, όμως, ήταν το πανό που υπήρχε ακριβώς από κάτω με σύνθημα «Γερμανία, εξοφλήστε μας τώρα. Θυμηθείτε το 1953», αναφερόμενοι προφανώς στην περίφημη Συμφωνία του Λονδίνου, βάση της οποίας οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις θα έπρεπε να τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση.
Οι Κρητικοί υιοθέτησαν την πρόταση της KontraNews και κατέβηκαν στην Αθήνα με πανό που καλούσε τη Γερμανία να πληρώσει όσα χρωστά στους Έλληνες.
Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις πορείες και τις διαδηλώσεις πρέπει να υπάρχουν πανό με το σύνθημα “Να μας δώσουν οι Γερμανοί τα λεφτά που μας χρωστάνε από την Κατοχή”».
Έτσι, πρώτοι οι αγρότες από τη μαρτυρική Κρήτη ενστερνίστηκαν και εφάρμοσαν την ιδέα στέλνοντας μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Γερμανοί χρωστούν σε εμάς και όχι εμείς σε εκείνους.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τραγούδησαν τους πάντα διαχρονικούς στίχους του Νίκου Ξυλούρη. Όπως είπαν το «Πότε θα κάμει ξαστεριά» φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Για τους ίδιους «ξαστεριά» θα κάνει όταν οι Γερμανοί και οι τροϊκανοί θα σταματήσουν οριστικά να στραγγαλίζουν οικονομικά την χώρα μας.
Εκατοντάδες, εξάλλου, ήταν οι διαδηλωτές που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με τις ελληνικές σημαίες ανά χείρας, σαν μια συμβολική αντίδραση κατά των πολιτικών της Ευρώπης σε βάρος του ελληνικού λαού.
Φωτογραφία: Eurokinissi