Δάνεια έως 25 χιλιάδες ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένοι απ’ το τραπεζικό σύστημα.
Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και ανοίγει το δρόμο για δανειοδότηση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι δεν διαθέτουν εγγυήσεις για να πάρουν δάνεια απ’ τις συστημικές τράπεζες, είτε είναι αποκλεισμένοι λόγω του Τειρεσία και ενδεχομένως οφειλών στο Δημόσιο.
Τα δάνεια αυτά χορηγούνται από εταιρείες ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθούν για να υλοποιήσουν το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι αναγκαία για να ανασάνει ο κόσμος και οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί οικονομική ασφυξία, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για να εξασφαλίσουν δανεισμό απ’ τις τράπεζες.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την επίβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος και οι εταιρείες που θα το τρέξουν θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν καθημερινή αναφορά για τον αριθμό των δανειοδοτήσεων.
Το πρόγραμμα θα γίνει πραγματικότητα το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορημένη πηγή έχει δοθεί εντολή να τρέξουν ταχύτατα οι διαδικασίες, ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά ενισχύοντας μικρές επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα που έχουν στερέψει από ρευστότητα.
Σε δύο κατηγορίες
Συγκεκριμένα σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 23/01 δόθηκε το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες. Το ύψος των μικροδανείων, μπορεί να φτάνει τα 25.000 ευρώ ενώ η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 χρόνια. Τα μικροδάνεια, κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τα επιχειρηματικά και τα προσωπικά. Δυνατότητα εκταμίευσης των επιχειρηματικών μικροδανείων τα οποία θα χορηγούνται μόνο από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις –και οι οποίες θα τελούν υπό την εποπτεία της ΤτΕ- έχουν :
α) πολύ μικρές οντότητες,
β) φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών οντοτήτων,
γ) ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι
δ) Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
Από την άλλη, υπάρχουν και οι δικαιούχοι των προσωπικών μικροχρηματοδοτήσεων οι οποίοι είναι οι εξής:
α) φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη δαπανών σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα με την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους ή σχέση μαθητείας,
β) δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής,
γ) ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Ο ίδιος δικαιούχος μπορεί να λαμβάνει από ένα ή περισσότερα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων νέα μικροχρηματοδότηση σε ποσό που προστίθεται στο υπόλοιπο υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της αρχικής και της νέας μικροχρηματοδότησης, ανεξαρτήτως του ιδρύματος χορήγησης, δεν υπερβαίνει το όριο των 25.000 ευρώ.
Κάθε ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων διαφημίζει τις χορηγούμενες μικροχρηματοδοτήσεις που διαθέτει, παρέχοντας τις ακόλουθες τυποποιημένες πληροφορίες κατά τρόπο σαφή, συνοπτικό και ευδιάκριτο.
α) το επιτόκιο της μικροχρηματοδότησης, επισημαίνοντας αν πρόκειται για σταθερό ή κυμαινόμενο ή συνδυασμό και των δύο, καθώς και πληροφορίες για τυχόν επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στο συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή,
β) το συνολικό κόστος της μικροχρηματοδότησης,
γ) τη διάρκεια αποπληρωμής της μικροχρηματοδότησης,
δ) τον αριθμό και το ποσό των δόσεων,
ε) το περιεχόμενο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και το κόστος τους ως ποσοστό επί του συνολικού ύψους της χρηματοδότησης.
Το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων μπορεί να απαιτεί την ύπαρξη τριτεγγυητή πριν τη χορήγηση επιχειρηματικής μικροχρηματοδότησης.
Η ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης είναι δώδεκα (12) μήνες ενώ η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των προϊόντων μικροχρηματοδοτήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει, τα δέκα (10) έτη.
Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων απαγορεύεται να ασκούν τις ακόλουθες δραστηριότητες:
α) να προσελκύουν από το κοινό καταθέσεις,
β) να εκδίδουν ομόλογα, εκτός από τα ομόλογα που εκδίδονται σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών,
γ) να λειτουργούν με ενσώματα και άυλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από εκείνα που σχετίζονται με την πιστωτική δραστηριότητα ή εκείνα που είναι απαραίτητα για την επαρκή λειτουργία της οντότητας,
δ) να χορηγούν πιστώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από την πώληση ή την αγορά των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων,
ε) να χορηγούν πιστώσεις, με αντάλλαγμα από τον δικαιούχο την αγορά ή/και αποδοχή υπηρεσιών που δεν σχετίζονται με τη μικροχρηματοδότηση και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, στ) να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων.