Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Χαφτάρ: Δεσμεύεται για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα – Όλα όσα συζήτησαν με Μητσοτάκη

O αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: ο Λίβυος αξιωματούχος ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Επίσης, εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την πλευρά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Συνολικά οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάνουν ξεχωριστή μνεία στην “ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ” για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ,  που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενόψει της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο που θα διεξαχθεί την Κυριακή και στην οποία η Ελλάδα δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δεν έκανε κάποια δήλωση, ωστόσο προσερχόμενος έστειλε μήνυμα ειρήνης, λέγοντας πως “είμαστε ειρηνιστές, αγαπάμε τη ειρήνη και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Όλοι εμείς αγαπάμε την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε για την ειρήνη σε αυτή την περιοχή”. Παράλληλα, υπογράμμισε πως σκοπός του τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι “να συζητήσουμε τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας για να πραγματοποιήσουμε την ειρήνη”. 

Προηγήθηκε τηλεφώνημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση με τον επκεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στην κυρία Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του στο ότι η Ελλάδα δεν προκλήθηκε στη διάσκεψη και επανέλαβε τις “κόκκινες γραμμές” της Αθήνας.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια – Χάφτας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χάφταρ με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο ΥΠ.ΕΞ επί της Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ το μεσημέρι ο στρατάρχης έχει ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή.

Ο Χαφτάρ έφτασε χθες βράδυ στην Αθήνα από το Αμμάν της Ιορδανίας, υπό άκρα μυστικότητα, και στη συνέχεια είχε μία πρώτη συνομιλία με τον κ. Δένδια ο οποίος τον είδε και σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”.

Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή η Αθήνα δεν έχει να θέσει αιτήματα στον στρατάρχη και θα εκφράσει τις πάγιες θέσεις της, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, ενώ θα τεθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Η έκτακτη επίσκεψη του Χαφτάρ έρχεται λίγες μέρες πριν τη Διάσκεψη στο Βερολίνο με στόχο την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, στην οποία έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων οι Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ιταλία, Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. 

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις προσκεκλημένες χώρες αλλά επέρριψε την ευθύνη ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτή την κατάσταση παρέλαβε.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης “επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών”.  

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή