ΤΗΝ ΩΡΑ που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρεμβαίνουν άμεσα για να διασώσουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες η Ελλάδα ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων που παραπέμπει σε κουτσουρεμένη επιδοματική πολιτική.
Στην ουσία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να δώσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο όπως ξενοδοχειακές μονάδες και περιορίζεται στην εξαγγελία μετάθεσης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και εγγυήσεις τραπεζικών δανείων.
Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση και αν δεν υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις η πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα βάλει λουκέτα και οι εργαζόμενοι θα είναι στον δρόμο.
Δεν έλαβε επίσης το μήνυμα των τριάντα χιλιάδων απολύσεων που σημειώθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες που απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας.
Η απαγόρευση των απολύσεων δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα αν δεν συνοδεύεται από ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι με δεδομένο ότι ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε κατάσταση αναγκαστικής αργίας ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται εκ περιτροπής.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μολύνει ολόκληρη την αγορά, αφού οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έχουν προχωρήσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να προκληθεί γενικευμένη ασφυξία στην αγορά.
Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για ένα δίμηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και λίγες επιχειρήσεις θα αντέξουν την πολυεπίπεδη αυτή κρίση.
Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει δραστικά μέτρα τώρα πριν το σύστημα καταρρεύσει ολοκληρωτικά.
Χωρίς καμία εξαίρεση να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και αυτές που παραμένουν ανοιχτές, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα αφού είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν τη μισθοδοσία και να ανταποκρίνονται σε όλες τις υποχρεώσεις σε μια αγορά που έχει σβήσει.
Εκτός από τα κοινοτικά κονδύλια η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει και το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν δεν το κάνει το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο αφού θα μετράει λουκέτα και βεβαίως τράπεζες και δημόσιο, θα απωλέσουν δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε ισχύ η ρήτρα για τις επιχειρήσεις
Σε ισχύ τέθηκε από χθες τόσο η ρήτρα για τις επιχειρήσεις ότι δεν κάνουν απολύσεις όσο και τα ευνοϊκά μέτρα αναστολής φόρων-εισφορών. Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τα μέτρα ισχύουν από την ημέρα δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ. Επίσης, σε λίγες μέρες, δύο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα είναι έτοιμο το http://gov.gr σε beta version, για την εξυπηρέτηση των πολιτών από το σπίτι. Μία σειρά από υπηρεσίες θα διατεθούν στους πολίτες ψηφιακά.
Γεωργιάδης: Αναστολή των μέτρων αν υπάρξουν απολύσεις
Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε : «Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες».
Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:
1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9.
3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.
5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
Ανακοίνωσαν μέτρα, αλλά ξέχασαν τους εργαζόμενους!
Η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων ύψους 3,8 δις ευρώ, το οποίο έχει στόχο να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εξάπλωση του Κορωνοϊού στην ελληνική Οικονομία. Αν και τα μέτρα εκτιμάται ότι θα έχουν θετική επίπτωση στο σύνολο της Οικονομίας, δυστυχώς, για ακόμα μία φορά έχουμε πολύ λίγα και πολύ αργά…
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, οι φόροι δεν ακυρώνονται, απλά αναβάλλονται. Αυτό σημαίνει ότι παρά την μεγάλη απώλεια εσόδων, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν με άδειες τσέπες… Το ίδιο ισχύει για πληρωμές εισφορών και δανείων… Στα της εργασίας, το σύνολο των μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που κλείνουν, δεν καλύπτεται. Δίνεται μόνο το βοήθημα των 400 ευρώ, που ασφαλώς αποτελεί μέρος του μισθού τους.
Πηγές από την αντιπολίτευση, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει γενικευμένη απαγόρευση των απολύσεων. Μπορεί να δίνονται κίνητρα για να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις, αλλά ουσιαστική και καθολική απαγόρευσή τους, δεν υπάρχει. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ραγδαία αύξηση της ανεργίας! Γι’ αυτό και ζητούν να ακυρωθούν «εδώ και τώρα», όλες οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, που βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Επίσης, δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για μη συμψηφισμό των ημερών μη εργασίας, με τις κανονικές άδειες των εργαζομένων. Πρακτικά, θα μπορεί ο εργοδότης, όταν παρέλθει η κρίση, να επικαλεστεί τις ημέρες που δεν προσήλθε ο εργαζόμενος στην εργασία του, ως ημέρες κανονικής αδείας!
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία προστασία, ώστε να μην μεταβάλλονται οι συμβάσεις από πλήρους, σε μερικής απασχόλησης. Πρόκειται για πάγια διαδικασία που έχουν ξεκινήσει εργοδότες διάφορων κλάδων να εφαρμόζουν και έτσι μειώνουν τους μισθούς, αλλάζοντας μονομερώς, τις συμβάσεις των εργαζομένων τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όλη η αγορά. Δεν υπάρχει καμία προστατευτική ρύθμιση για τους εργαζόμενους, που συνεχίζουν να δουλεύουν και μάλιστα, περισσότερο από πριν, όπως είναι για παράδειγμα, στα σούπερ μάρκετ. Αντίθετα, το πρώτο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, ήταν η ακύρωση της υποχρέωσης των εργοδοτών, να καταγράφουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους. Έτσι, μπορούν να αναγκάζουν τους εργαζομένους να δουλεύουν πολύ παραπάνω από το ωράριό τους, χωρίς να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες υπερωρίες…
Ίσως τη μεγαλύτερη ζημιά να έχουν πάθει οι εποχικοί εργαζόμενοι, που στην πλειονότητά τους απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο. Η σεζόν μειώνεται σημαντικά, οι κρατήσεις έχουν μείνει κολλημένες στο μηδέν και το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο. Στα μέτρα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εποχικούς εργαζόμενους. Πρόκειται για μία κατηγορία εργαζομένων που ειδικά αυτό το μήνα, επρόκειτο να ξεκινήσουν να εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού, λόγω έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά και λόγω του Πάσχα που είναι σε ένα μήνα από τώρα. Οι εργαζόμενοι αυτοί, μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το επίδομα ανεργίας. Τώρα όμως που η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου μεταφέρθηκε κατά ένα μήνα, κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπουν στη λίστα με τους εργαζομένους που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ ή όχι.
Τέλος, καμία πρόθεση δεν υπάρχει καμία πρόνοια για εργαζόμενους, που προέρχονται από επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, λόγω κατακόρυφης πτώσης του τζίρου και όχι λόγω κυβερνητικής απόφασης. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση ή με σημαντική μείωση μισθού, χωρίς να έχουν την παραμικρή στήριξη από την κυβέρνηση, καθώς δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα που παρουσίασαν εχθές οι υπουργοί.
Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και πρόστιμα
Την απαγόρευση από σήμερα των δημόσιων συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, όσοι δεν πειθαρχούν στην απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά άτομο και κατά περίπτωση. Επίσης, απαγορεύονται αυστηρά -όπως είπε- οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους.
31 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα επί συνόλου 418
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του εκπροσώπου του Υπ. Υγείας λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με την επέκταση του κορωνοϊού, έγινε γνωστό πως: Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 31 επί συνόλου 418. Εξηντατέσσερα (64) κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης ενώ 79 ασθενείς νοσηλεύονται με 13 από αυτούς, διασωληνομένους σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι στα 70 έτη. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 6.000 δείγματα ενώ 14 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.
Πέτσας: Αυστηρά μέτρα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες
Αυστηρά μέτρα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο προστασίας από τον κορωνοϊό και για εκείνους που κερδοσκοπούν προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες, είμαστε σε έναν πόλεμο. Και ένας πόλεμος έχει θύματα. Ελπίζουμε στα θύματα αυτά να μην είναι η ανθρωπιά μας. Γι’ αυτό η έκκληση του πρωθυπουργού θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα απέναντι σε αυτούς, οι οποίοι θα θέλουν να παραβιάσουν τους κανόνες που έχουν τεθεί και να προσπαθήσουν με πλάγιους τρόπους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Επομένως, θα είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα και για αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες και για αυτούς που κερδοσκοπούν. Αλλά το βασικό στοιχείο για να περιοριστούν τα ανθρώπινα θύματα είναι να μείνουμε στο σπίτι για να δώσουμε τη δυνατότητα στο σύστημα Υγείας να περιθάλψει αυτούς που πραγματικά θα έχουν ανάγκη νοσηλείας», τόνισε ο κ. Πέτσας. Επεσήμανε επίσης πως ο πρώτος βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της διασποράς και εξήγησε για το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί: «Υπάρχει ένα πλέγμα παρεμβάσεων και για τη στήριξη των φυσικών προσώπων. Υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν και με τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα. Αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Είναι μέτρα πρωτοφανή, που θα ληφθούν και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό, αλλά, και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια παροδική κρίση δημόσιας υγείας δεν πρέπει να γίνει μια μόνιμη οικονομική κρίση.
Κικίλιας: Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες και μήνες
«Η κρίση είναι μπροστά μας. Οι επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι και πρέπει όλοι να είμαστε πολύ σοβαροί και πολύ υπεύθυνοι στην αντιμετώπισή της» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε την πρεσβεία της Κίνας, όπου η πρέσβης Zhang Qiyue του παρέδωσε 50.000 μάσκες για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο υπουργός ευχαρίστησε την πρέσβη, την κινεζική κυβέρνηση και την κινεζική κοινότητα, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης Δημόσιας Υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Όπως είπε «αυτό είναι ένα πρώτο μικρό δείγμα. Το Σάββατο το πρωί, στην πτήση της Air China που θα έρθει στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα και των εταιρειών και του κινεζικού κράτους. Να ευχαριστήσω την κινεζική κυβέρνηση για όλη την προσπάθεια την οποία κάνει». Αναφερόμενος στους πολίτες, ο υπουργός Υγείας τόνισε για ακόμη μια φορά: «Πρέπει να κάτσουν σπίτι τους, πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, να προσέξουν τον εαυτό τους και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
“Γ. Γεννηματάς”: Εργαζόμενοι θετικοί στον κορονοϊό
Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” καθώς εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Τα κρούσματα προέρχονται από το κτίριο της Διοίκησης του Νοσοκομείου το οποίο και παρέμεινε από χθες κλειστό, ενώ συνεργείο απολύμανσης έσπευσε στο χώρο. Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου οι διοικητικές υπηρεσίες θα ξαναλειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής θετικά στον ιό είναι 6 άτομα, κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και κάποιοι νοσηλευτές. Έχουν ληφθεί πολλά άλλα δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων.
120 τόνοι λαθραίου οινοπνεύματος για την παραγωγή αντισηπτικών
Νέα δράση των αρχών για την κατασκευή αντισηπτικών, αφού πάνω από 120 τόνους λαθραίου οινοπνεύματος έχει κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές και φυλάσσεται σε αποθήκες των τελωνείων. Πρόκειται να διατεθούν μέχρι και τα τέλη τη εβδομάδας για την παραγωγή αντισηπτικών. Ως γνωστόν λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει η χώρα μας όχι απλώς να εισάγει αντισηπτικά με κάθε ευκαιρία (καθώς και στο εξωτερικό παρατηρούνται ελλείψεις) αλλά να παράξει και δικά της μέσω των βιομηχανιών, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ αυτές που παράγονταν τον προηγούμενο καιρό.
Θετικός στον κορωνοϊό στρατιωτικός
Με ψυχραιμία οι αρμόδιοι χειρίζονται την αναφορά για τον Μαροκινό στρατιωτικό ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα Χανιά στο πλαίσιο εκπαίδευσης στο ΚΕΝΑΠ στο Ακρωτήρι Χανίων και όταν επέστρεψε στην χώρα του εμφανίστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας κα Ελένη Μπορμπουδάκη, αν και μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει ακόμη η επίσημη ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία του Μαρόκου για την επιβεβαίωση του κρούσματος, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η μονάδα, ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα όπως ορίζονται από το σχετικό πρωτόκολλο. «Είμαστε σε συναγερμό αλλά δεν ανησυχούμε» είπε χαρακτηριστικά η κα Μπορμπουδάκη επισημαίνοντας πως όλοι όσοι βρέθηκαν στους χώρους στους οποίους κινήθηκε ο 24χρονος στρατιωτικός έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό και παρακολουθείται η υγεία τους, χωρίς να έχει παρουσιαστεί – έως τώρα – κάποια ύποπτη λοίμωξη. Αυτό ισχύει και για το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και για το ξενοδοχείο των Χανίων στο οποίο διέμενε ο 24χρονος, ενώ και οι δύο εγκαταστάσεις έχουν απολυμανθεί.
Στο 70% η μείωση του επιβατικού κοινού στα ΜΜΜ
«Xρειάζεται ψυχραιμία και αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση αλλάζει μέρα με τη μέρα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε 50% μείωση του επιβατικού κοινού στον ΟΑΣΑ, δηλαδή στα λεωφορεία και στο μετρό, ενώ τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 70%. Σε ό,τι αφορά στα ΚΤΕΛ, επισήμανε ότι δεν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, αλλά έχουν περιοριστεί τα δρομολόγια. Όσον αφορά στα ταξί, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται ήδη σε επαφή με τα συνδικαλιστικά όργανα των αυτοκινητιστών, τους οποίους κάλεσε να ακολουθήσουν αυστηρά τις οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.