Μόνο οι «Νεφελίμ» λείπουν από τα «σενάρια συνωμοσίας», που διακινούν, στο υψηλότερο και επισημότερο επίπεδο, από το ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τη «στοχοποίηση» του πρώην πρωθυπουργού.
Επειδή φαίνεται πως κάποιοι έχουν ασθενή μνήμη ή ποντάρουν στην πιθανότητα αμνησίας των υπολοίπων, θα λέγαμε στα στελέχη του χώρου, ν` απευθυνθούν δίπλα τους, σ` ένα σύντροφο τους, τον πρώην υπουργό Χάρη Καστανίδη που συμμετέχει, σήμερα, στο ΚΙΝΑΛ. Αναφερθήκαμε, στο χθεσινό μας φύλλο, στην παραίτηση του εκ Θεσσαλονίκης πολιτικού, από το Υπουργείο Μεταφορών, την 1η Σεπτεμβρίου 1997, με βαρύτατες μομφές, που άγγιζαν τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό.
Επειδή ενδεχομένως, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια έξαψη της στιγμής, ένα «επεισόδιο» που έληξε, με την επάνοδο μάλιστα του συγκεκριμένου, στην τελευταία κυβέρνηση Σημίτη, να θυμίσουμε ότι ήταν ο ίδιος ο Χάρης Καστανίδης, που επανήλθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2011, όντας υπουργός Δικαιοσύνης, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τότε, λοιπόν, ενώπιον της Βουλής, ο κος. Καστανίδης, με αφορμή μια συζήτηση για το σκάνδαλο SIEMENS, επανήλθε στην προ 14 ετών παραίτηση του, δίνοντας στη δημοσιότητα και τη σχετική αλληλογραφία, που τη συνόδευσε.
Όπως αποκάλυψε, λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό, τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών, που θα «θέσπιζε νέους κανόνες διαφάνειας», με στόχο «να κοπεί ο ομφάλιος λώρος συμφερόντων και πολιτικής».
Ο τότε πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με τον Χάρη Καστανίδη, αποδέχτηκε την πρόταση του και του ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες, για τη σύνταξη και κατάθεση, στη Βουλή, του σχετικού νομοσχεδίου. Όμως, λέει ο Χάρης Καστανίδης, «στις 7/1/1997 λαμβάνω επιστολή του πρωθυπουργού , με κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο, που έλεγε, ο Κώστας Σημίτης, πως «έχω ξανασκεφτεί το θέμα και θέλει περισσότερη συζήτηση το πράγμα»
Στη συνέχεια, κατά την αφήγηση του Χάρη Καστανίδη, ο τότε υπουργός Εσωτερικών συγκάλεσε συσκέψεις χωρίς τη δική του παρουσία, ως υπουργού Μεταφορών, όπου αποφασίστηκε η απόρριψη του σχεδίου του, διότι κρίθηκε, κατόπιν ωρίμου σκέψεως προφανώς, ότι το υφιστάμενο, τότε, θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές.
Και κατέληγε ο Χάρης Καστανίδης: «Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου και η θωράκιση της δημοκρατίας, αν τότε είχαμε αποδεχτεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των δημοσίων προμηθειών. Οι συνέπειες υπήρξαν σκληρές». Σαφές;
ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ