Εγκλωβισμένοι 10.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη – Κατά εκατοντάδες φτάνουν σήμερα οι μετανάστες στα νησιά – 26.500 πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα
Όλο και πιο ασφυκτική γίνεται η κατάσταση στον καταυλισμό στην Ειδομένη του Κιλκίς, όπου, σύμφωνα με υπολογισμούς, βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ροή στα Σκόπια γίνεται με το «σταγονόμετρο», εξακολουθούν να θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων, χωρίς να τους πτοεί το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν εκεί επί πολλές μέρες.
Από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο μόλις σε περίπου 250 πρόσφυγες και αφού προηγήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.
Μάλιστα, έχει ανακύψει πρόβλημα με δεκάδες υπηρεσιακά σημειώματα όπου η ημερομηνία γέννησης των κατόχων τους δεν είναι η ορθή. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το γεγονός αυτό, διορθώνεται η ημερομηνία από αστυνομικούς που βρίσκονται στον καταυλισμό, με την αρωγή και της Ύπατης Αρμοστείας.
Πάντως, λόγω της υπερσυγκέντρωσης προσφύγων στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί πολλαπλά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές.
Το πιο βασικό είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές, ενήλικες και παιδιά, αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα τους με ένα σάντουιτς για ολόκληρη την μέρα που τούς παρέχεται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αφού προηγουμένως περιμένουν επί τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.
Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές, στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο.
Παιδιά μεταφέρονται συχνά, με υψηλό πυρετό, στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ ενήλικες αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα από την πολυήμερη αναμονή.
Συνολικά στη χώρα μας σήμερα βρίσκονται 26.500 πρόσφυγες.
Σύσκεψη στον Πειραιά με αίτημα να κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια οι πρόσφυγες
Να αυξηθούν τα λιμάνια, όπου θα κατευθύνονται από τα νησιά οι πρόσφυγες ζητούν οι φορείς του Πειραιά που συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά, υπό τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Γαβρίλη.
Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των φορέων να συμβάλλουν στη διαχείριση του προσφυγικού στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στο κέντρο προσωρινής κράτησης στο Σχιστό και κρίθηκε αναγκαίο να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει άμεσα ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
Ο σχεδιασμός, πρέπει, όπως αναφέρουν, να λαμβάνει υπόψη τα εξής:
– Να αυξηθούν τα λιμάνια, εκτός του Πειραιά, όπου θα κατευθύνονται από τα νησιά οι προσφυγικές ροές για να υπάρχει καλύτερη διαχείριση.
– Να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διασπορά των προσφύγων στην Αττική. Παράλληλα, θα γίνει έκκληση προς όλους τους δημάρχους, ώστε να συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού.
– Να δημιουργηθεί άτυπο συντονιστικό κέντρο με τη συμμετοχή της Παμπειραϊκής Επιτροπής, του συντονιστικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης και του υπουργείου Ναυτιλίας ή του ΟΛΠ για την αντιμετώπιση άμεσων θεμάτων.
Παράλληλα, προτάθηκε σχεδιασμός, που θα υλοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων χρεώσεων, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά, μεταξύ των οποίων είναι:
1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:
* Ο κύριος συντονισμός θα γίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Με τη συνδρομή των τριών νοσοκομείων της περιοχής (Τζάνειο, Μεταξά και Κρατικό Νίκαιας) θα συνταχθεί λίστα εθελοντών γιατρών, κυρίως παθολόγων και παιδιάτρων για την παροχή πρώτων βοηθειών σε πρόσφυγες. Ήδη, τοποθετήθηκε οικίσκος όπου θα γίνεται η εξέταση ασθενών.
Η φαρμακευτική κάλυψη θα γίνει σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά.
* Παράλληλα, από αύριο (Πέμπτη) θα βρίσκεται στον χώρο η κινητή οδοντιατρική μονάδα της Περιφέρειας Αττικής, την οποία θα στελεχώσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
2. Φροντίδα υγιεινής- καθαριότητας:
* Με μέριμνα του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας θα τοποθετηθούν νέοι κάδοι απορριμμάτων, στο λιμάνι
* Με μέριμνα συναρμόδιων φορέων θα γίνει απολύμανση, καθαρισμός και πλύσιμο των χώρων. Επίσης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί πρόσθετη εγκατάσταση παροχής πόσιμου νερού.
3.Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης:
* Θα τοποθετηθούν, σε συνεργασία Περιφέρειας, ΟΛΠ και Επιμελητηρίων, κοντέινερ στο λιμάνι, που θα χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι.
* Η παραλαβή προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται από την Παμπειραϊκή Επιτροπή Αλληλεγγύης και ειδικά για επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς θα γίνεται από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα καθοριστεί.
* Σε συνεργασία Περιφέρειας και Κεντρικής Αγοράς στον Ρέντη θα αναζητηθεί μεγάλος, ψυχώμενος αποθηκευτικός χώρος για μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
4. Διαχειριστική μέριμνα:
* Τοποθετείται σε συνεργασία Περιφέρειας και ΟΛΠ δεύτερος οικίσκος στο λιμάνι για τη στέγαση Γραφείου Διαχείρισης της Συντονιστικής Ομάδας.
* Θα υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους φορείς για την διάθεση διερμηνέων.
Επίσης, το εργαστήρι τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού θα διοργανώσει ψυχαγωγική εκδήλωση για τα παιδιά, που παραμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό, ενώ σε συνεργασία και με τους άλλους Δήμους της περιοχής θα εξεταστούν ανάλογες δράσεις.
«Βουλιάζει» και ο Πειραιάς
Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου, το μεσημέρι της Τρίτης, δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 1.046 πρόσφυγες.
Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει τις πρωινές ώρες της Τετάρτης το πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.
Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο.
Ακόμα, το πλοίο “blue star 2” παρέλαβε από την Κω 62 μετανάστες και πρόσφυγες.
Κατά εκατοντάδες φτάνουν σήμερα οι μετανάστες στα νησιά
Την ίδια ώρα, κατά εκατοντάδες φτάνουν οι μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, αφού ο καιρός βελτιώθηκε και οι βάρκες προσεγγίζουν κατά δεκάδες.
Σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex από το ξημέρωμα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διέσωσαν και μετέφεραν στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης περί τα 900 άτομα.
Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας προκειμένου να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν.
Περίπου 5.100 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τις Αστυνομικές αρχές, οι ροές χθες ήταν μειωμένες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που είχαν επικρατήσει στην περιοχή.
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.062.
Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις στους 84.
Σήμερα Τετάρτη το πρωί με το πλοίο «Νήσος Μύκονος» αναχώρησαν για την Καβάλα περίπου 900 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενώ το απόγευμα με το πλοίο «Blue Star 1» της γραμμής για Πειραιά από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν 328 άτομα. Στο ίδιο πλοίο από τη Χίο θα επιβιβασθούν 150 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολο τους τα εισιτήρια τους έχουν ήδη εκδοθεί.
Στη Χίο μέχρι όλο το περασμένο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης αφού οι ροές ήταν πραγματικά μηδενικές.
Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 971 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 125 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στο νησί βρίσκονται 853 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.
Διατίμηση για 9 είδη κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθμός 520, τεύχος Β) δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας με την οποία ισχύουν πλέον από σήμερα ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη, τα οποία πωλούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα − Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι όπου κινείται ο μεγάλος όγκος των προσφύγων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η απόφαση: «Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και λοιπών μη νόμιμων πρακτικών, καθορίζουμε ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη, τα οποία πωλούνται από σημεία − επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα − Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι και έχουν απευθείας πρόσβαση στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ή σε παράπλευρες − παράλληλες οδούς, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη”.
Tα είδη στα οποία επιβάλλεται η διατίμηση είναι τα παρακάτω. Δίπλα αναγράφονται οι τιμές:
1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 50 λεπτά
2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 60 λεπτά
3) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ
4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ
5) Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ
6) Τσάι ρόφημα ζεστό 1,00
7) Τσάι ρόφημα κρύο 1,20
8) Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1000 ml 1,50 ευρώ
9) Χυμοί Φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρ. εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ
Οι χώροι − σημεία στα οποία αναφέρεται η απόφαση είναι:
α) Κυλικεία
β) Αναψυκτήρια
γ) Καφέ − Καφέ μπαρ
δ) Ταχυφαγεία
ε) Μίνι μάρκετ
στ Περίπτερα
ζ) Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ)
η) Λοιπά σημεία πώλησης
Σημειώνεται ότι οι ανώτατες τιμές διάθεσης αφορούν όρθιους πελάτες και όχι καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).
Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ειδών σε διατίμηση είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των σημείων πώλησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοια προϊόντα.
Τα καταστήματα θα αναφέρουν στους τιμοκαταλόγους τους μέσα σε ειδικό πλαίσιο με κεφαλαία γράμματα στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής: • «ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ, ΤΟΣΤ, ΤΣΑΪ, ΧΥΜΟΙ Κ.ΛΠ. ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ − FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHES, TOASTS, TEA, JUICES E.T.C. ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES». Επίσης στους τιμοκαταλόγους θα πρέπει να αναφέρονται οι συγκεκριμένες τιμές για τα είδη διατίμησης.
Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.
Η διατίμηση θα διατηρηθεί για όσο χρόνο χρειαστεί όπως είχε αναφέρει χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.
Διαβάστε επίσης: Ειδομένη: Τείχος ντροπής από συρματόπλεγμα
Φωτογραφία: eurokinissi