ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ «ΧΑΘΕΙ» ΤΟ AIRBUS – ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ – ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» Η ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
Τις τελευταίες δραματικές στιγμές της μοιραίας πτήσης MS804 της EgyptAir φέρνει στο «φως» η Aviation Herald, μια εξειδικευμένη υπηρεσία η οποία καταγράφει και αναφέρει συμβάντα που αφορούν αεροπορικές εταιρείες.
Τα ηλεκτρονικά μέσα του αεροσκάφους Airbus A320 της EgyptAir που συνετρίβη στη Μεσόγειο απέστειλαν μηνύματα για την ύπαρξη καπνών στη ζώνη του πιλοτηρίου πριν τη συντριβή του, μεταδίδουν αμερικανικά έντυπα και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
Οι πληροφορίες ούτε διαψεύσθηκαν, αλλά ούτε κι επιβεβαιώθηκαν από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, που επικαλείται ενήμερες για τις έρευνες, πλην όμως μη κατονομαζόμενες πηγές, το αυτόματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (ACARS) του αεροσκάφους έστειλαν μηνύματα ύπαρξης «έντονου καπνού που ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα ζωτικά όργανα των ηλεκτρονικών του συστημάτων».
Κατά την εφημερίδα, οι ενδείξεις τούτες «δεν επαρκούν για να αποσαφηνίσουν εάν το αεροσκάφος έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας, ή άλλων ανεξήγητων αιτίων».

Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως περιήλθαν στην κατοχή του πληροφορίες ανάλογες, αλλά από αιγυπτιακές πηγές. «Ενεργοποιήθηκαν προειδοποιητικά σήματα κινδύνου από καπνούς στην πτήση 804 της EgyptAir λίγα λεπτά πριν την συντριβή της στη Μεσόγειο», μετέδωσε το δίκτυο.
«Έχουμε λάβει γνώση των πληροφοριών από τον Τύπο. Στο παρόν στάδιο, δεν δύναμαι ούτε να τις επιβεβαιώσω, ούτε να τις διαψεύσω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.
Δύο λεπτά από τη στιγμή που σήμανε το προειδοποιητικό σήμα για τη φωτιά, χάθηκε κάθε ίχνος του αεροσκάφους. Όλοι οι συναγερμοί καταγράφηκαν μέσα σε τρία λεπτά, από τις 03.26 (ώρα Ελλάδος) έως τις 03.29, λίγο πριν χαθεί το στίγμα του Airbus.
Μάλιστα και το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων επιβεβαίωσε πως έχουν εκπεμφθεί αυτόματα μηνύματα για την ύπαρξη καπνού εντός του αεροσκάφους Airbus 320 της EgyptAir, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και χάθηκε λίγο μετά την είσοδό του στο αιγυπτιακό FIR.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν απτά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκρίνουν το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ή αυτού μίας τρομοκρατικής επίθεσης. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη αιτία» για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κι οι παρατηρήσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος τόνισε πως καμμία υπόθεση δεν έχει το «προβάδισμα»: «δεν έχουμε παντελώς καμμία ένδειξη για τα αίτια» συντριβής, τόνισε.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Πάντως, το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό έχει ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» του μοιραίου Airbus, που αναμένεται να δώσει απαντήσεις.
Μακάβρια ευρήματα από το μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAir ανασύρουν οι δυνάμεις του στρατού και του ναυτικού ανοιχτά της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής εταιρίας ο αιγυπτιακός στρατός και το πολεμικό ναυτικό εντόπισαν περισσότερα«αντικείμενα επιβατών, ανθρώπινα μέλη, αποσκευές και καθίσματα του αεροσκάφους».

Πλοία «χτενίζουν» την περιοχή σε απόσταση περίπου 290 χλμ από τις ακτές της Αλεξάνδρειας, όπου υπολογίζεται ότι έχει συντριβεί το αεροσκάφος.
Αν ανασυρθούν τα «μαύρα κουτιά» ανέπαφα θα μπορούσαν να προσφέρουν στους αναλυτές πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές πριν το Airbus εξαφανιστεί από τα ραντάρ. Βέβαια, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες, καθώς τόση είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κουτιών.
Έλεγχοι στο Παρίσι
Έλεγχοι σε πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αεροσκάφη και εξονυχιστική εξέταση του υλικού που έχουν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος: μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Στο μικροσκόπιο η λίστα επιβατών
Ο κατάλογος των επιβατών επίσης έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.«Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν υπήρξε ή όχι ένα προφίλ που προβληματίζει… κάτι που δεν σημαίνει (ωστόσο) ότι δεν υπάρχουν υποψίες» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Σύμφωνα με μια πηγή στον αερολιμένα, κανένα εμπόρευμα δεν φορτώθηκε στο Ρουασί. Και οι αποσκευές στον χώρο αποθήκευσης και στον θάλαμο των επιβατών «εξετάστηκαν και πέρασαν από ελέγχους σε ποσοστό 100%». Το σενάριο της τοποθέτησης ενός εκρηκτικού μηχανισμού στο Ρουασί μοιάζει επομένως «εξαιρετικά απίθανο».
