Η συγκέντρωση Θεσσαλονικέων σήμερα το βράδυ στον σταθμό Βενιζέλου και η μαζική παρουσία Κινήσεων Πολιτών, συλλόγων και επιστημονικών φορέων στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σηματοδοτούν την πρώτη φάση των αντιδράσεων στην κυβερνητική επιχείρηση αποξήλωσης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του Μετρό.
Σημειώνεται, ότι την Τετάρτη συνέρχεται το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει τεχνική μελέτη για την απόσπαση των εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Η μελέτη που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο σημείο, την κατασκευή του σταθμού και την επανατοποθέτησή τους έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσει με πρώτο το ΣΕΑ. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αρχαιολόγων «ενόψει της εσπευσμένης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ» συνεδρίασης του ΚΑΣ προκηρύσσει στάση εργασίας των μελών του την Τετάρτη 18/12 από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να παρευρίσκονται και στη Συνέντευξη τύπου, που έχει ορίσει την ίδια ημέρα στις 12:00 στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.
Παράλληλα, ο ΣΕΑ καλεί τους συναδέλφους από τις Υπηρεσίες της Αττικής σε συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού την Τετάρτη στις 13.00 και τα μέλη του να συμμετέχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των τοπικών Παραρτημάτων στην Θεσσαλονίκη και σε όλην την επικράτεια.
Επιπλέον, ο ΣΕΑ καλεί όλα τα Σωματεία του ΥΠΠΟΑ σε κοινή στράτευση για την κατά χώραν διατήρηση του μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη και την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί η απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων, που στρέφονται ενάντια στην τύχη των αρχαιοτήτων.
Τέλος, απευθύνει έκκληση στα μέλη του ΚΑΣ να μη συναινέσουν στην καταστροφή του σημαντικού αυτού μνημείου, έχοντας κατά νου ότι τυχόν ψήφιση μίας μελέτης-προϊόντος μεθόδευσης αποτελεί στίγμα στην Ελληνική Αρχαιολογική Κοινότητα, όπως αυτή έχει ανοικτά και σε συλλογικό επίπεδο εκφραστεί με σειρά ψηφισμάτων.
Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, Αττικής, Στερεάς και Νήσων εξαγγέλλει, μαζί με άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20) την Τετάρτη.
«Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συγκαλούν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τετάρτη 18/12/2019, για να επιβάλλουν αλλαγή της απόφασης για τις σημαντικές αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία:
Γιατί συνιστά καταστροφή μείζονος μνημείου, που αποτελεί τμήμα της κοσμικής Βυζαντινής πόλης της Θεσσαλονίκης.
Γιατί με την επιχειρούμενη αλλαγή θα προκύψει παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, παραβίαση του άρθρου 42 του Ν. 3028/2002 το οποίο αναφέρει ρητά ότι: «Η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του». Στην περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου, όχι μόνο υπάρχει τεχνική λύση, αλλά είναι εγκεκριμένη και υλοποιείται εδώ και 2 χρόνια!
Γιατί για άλλη μια φορά με ευθύνη της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό ψευδώς «φορτώνονται» τις καθυστερήσεις του έργου οι αρχαιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η αλλαγή χρονοδιαγράμματος θα επιβαρύνει το έργο με νέα κόστη, και οι όποιες καθυστερήσεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού κι όχι στις αρχαιότητες.
Γιατί η επίκληση της μη τμηματικής παράδοσης του έργου μόνο ως πρόφαση μπορεί να εννοηθεί, παραγνωρίζοντας την συσσωρευμένη εμπειρία από μεγάλα δημόσια έργα, και ιδίως το Μετρό της Αθήνας, όπου οι ενδιάμεσοι σταθμοί από τον σταθμό Εθνική Άμυνα ως τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας παραδόθηκαν αργότερα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την λειτουργία του Μετρό.
Γιατί μόνο ως διαδικασία με χαρακτηριστικά παρωδίας μπορεί να θεωρηθεί, ότι οι συνάδελφοί μας στις αρμόδιες Υπηρεσίες πρέπει να γνωμοδοτήσουν μέσα σε 48 ώρες για ένα θέμα που έχει πίσω του 7 χρόνια μελετών και έργων.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναβάλλει τη συνεδρίαση. Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ να μη δεχτούν να γνωμοδοτήσουν κόντρα στον Αρχαιολογικό Νόμο.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ σε στάση εργασίας την Τετάρτη 18/12/2019 από τις 12 μ ως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στη Μπουμπουλίνας για να αποτρέψουμε το έγκλημα που ετοιμάζεται εις βάρος των μνημείων και του τεχνικού έργου. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας».
Τμ. Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ: Ένα έγκλημα σχεδιάζεται να διαπραχθεί στη Θεσσαλονίκη
«Το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις σοβαρές επιπτώσεις της απόφασης της τόσο για την πολιτιστική μας κληρονομιά όσο και για την εικόνα της χώρας διεθνώς, και να αποσύρει αμέσως από το ΚΑΣ το θέμα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου»
Η ανακοίνωση:
Ένα έγκλημα σχεδιάζεται να διαπραχθεί στη Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου εισάγεται στο ΚΑΣ η νέα μελέτη της Αττικό Μετρό προκειμένου να εγκριθεί η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό μετρό Βενιζέλου. Η συζήτηση επανέρχεται έτσι στην προ του 2015 κατάσταση αγνοώντας τον δημόσιο διάλογο που έγινε έκτοτε, αλλά και τις προηγούμενες αποφάσεις του ΚΑΣ και του υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες οδηγούσαν στη διάσωση και την κατά χώρα διατήρηση του σημαντικότερου μνημειακού συνόλου που έχει βρεθεί, άθικτο σχεδόν,τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Κάτω από το σημερινό σταυροδρόμι των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου έχει ανακαλυφθεί το σταυροδρόμι του Decumanusmaximus και του cardo, αναδεικνύοντας όχι μόνο τη σημασία της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης, της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της Αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη, αλλά και τη διαχρονία της πόλης. Η απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου ισοδυναμεί ουσιαστικά με καταστροφή τους και οι πιθανότητες επανατοποθέτησής τους μετά την ολοκλήρωση του σταθμού θεωρείται απίθανη.
Η έγκριση της μελέτης της Αττικό Μετρό από το ΚΑΣ την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου (μελέτη που αφορά την απόσπαση και περιορίζεται σε εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια όσον αφορά την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων) θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την ιστορική μνήμη της πόλης, αλλά και για το ίδιο το έργο του μετρό που θα καθυστερήσει περισσότερο από όσο ήταν μέχρι πρόσφατα προγραμματισμένο, και θετικές συνέπειες για τον εργολάβο που θα εισπράξει αρκετά εκατομμύρια ως αποζημίωση για αυτές τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου.
Στις μεθοδεύσεις αυτές της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού οφείλουμε να αντιδράσουμε. Το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις σοβαρές επιπτώσεις της απόφασης της τόσο για την πολιτιστική μας κληρονομιά όσο και για την εικόνα της χώρας διεθνώς, και να αποσύρει αμέσως από το ΚΑΣ το θέμα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Παράλληλαστηρίζει και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής τόσο στη συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα στις 7:00 μ.μ. στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», όσο και στη συγκέντρωση που οργανώνουν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, αύριο Τετάρτη και ώρα 1 μ.μ., την ώρα της συνεδρίασης του ΚΑΣ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,oΕνιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.
Ας είμαστε όλοι εκεί.
Επιστολή ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για τα αρχαία της Θεσσαλονίκης
Επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα πολιτισμού Μαρίγια Γκάμπριελ έστειλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει τις αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί δουλειά σε «φίλους» εργολάβους. Ενόψει της αυριανής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που θα κρίνει την τύχη των αρχαιοτήτων, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την Πρόεδρο της Επιτροπής και την αρμόδια επίτροπο να ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου να αποτραπεί ένα αρχαιολογικό έγκλημα. Την επιστολή συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Στο πλαίσιο της κατασκευής του υπόγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε ένα εντυπωσιακό μνημειακό σύνολο στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Ελευθερίου Βενιζέλου. Σε έκταση 1500 τ.μ. και σε ολοκληρωμένη κατάσταση ανασκάφηκε και διατηρείται η διαχρονία της πόλης από την Ύστερη Αρχαιότητα έως τις απαρχές της κυρίως Μεσοβυζαντινής εποχής, δηλαδή από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έως και τον 9οαιώνα μ.Χ. Αποκαλύφθηκε ένας μαρμαρόστρωτος κεντρικός δρόμος μήκους 85 μέτρων, μία μνημειακή διασταύρωση του κεντρικού οδικού άξονα της πόλης του μεγάλου Decumanus, της μέσης Λεωφόρου της πόλης, με τον μεγάλο cardo, δηλαδή τον κάθετο οδικό άξονα, σε συνδυασμό με τις αστικές χρήσεις τους, δηλαδή καταστήματα, εργαστήρια, πλατείες και όλες τις υποδομές τους: τα πεζοδρόμια, τις υπόστυλες στοές, τα υδροδοτικά και αποχετευτικά συστήματα. Αποκαλύφθηκε επίσης η μνημειακή διασταύρωσή τους με τον εντυπωσιακό πυλώνα (το λεγόμενο τετράπυλο), ο οποίος βρίσκεται σε διάλογο με το γαλεριανό τόξο στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Πρόκειται για δύο δρόμους που συμπίπτουν με τις σύγχρονες μεγάλες οδούς Εγνατία και Βενιζέλου και με τις σύγχρονες εμπορικές χρήσεις τους. Μέσα από τα ευρήματα δίνεται η ανασύσταση του αστικού χώρου της βυζαντινής πόλης, αναδεικνύεται η ρυμοτομία της Θεσσαλονίκης καθώς αποτελεί το πλέον ευανάγνωστο και αυτούσιο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της, δηλαδή μία ολόκληρη γειτονιά, σε ένα παλίμψηστο αιώνων από τον 6ο έως τον 10ο αιώνα μ. Χ.
Για πρώτη φορά στα αρχαιολογικά πράγματα της Θεσσαλονίκης πέφτει το κέντρο βάρους της έρευνας στο αστικό τοπίο, σε αυτό που αποκαλούμε κοσμική Θεσσαλονίκη, πέρα από τα γνωστά εκκλησιαστικά και μοναστηριακά μνημεία και τις οχυρώσεις. Κι έρχεται να δώσει πολλές απαντήσεις στην οργάνωση της πόλης και να βοηθήσει στη λειτουργική ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων που ενσωματώνονται στην καθημερινότητα της πόλης, όπου υπάρχουν ήδη 15 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και φιλοδοξεί να αποκτήσει τώρα και το 16ο.. Η Θεσσαλονίκη με αυτό το εξαιρετικό εύρημα έρχεται να δείξει αυτό ακριβώς που λείπει από την Κωνσταντινούπολη, δηλαδή την αστική δομή της πρωτοβυζαντινής και μεσοβυζαντινής πόλης.
Το εύρημα δεν μπορεί να μετακινηθεί γιατί δεν είναι ένα περιγεγραμμένο κτίσμα αλλά ένα σύνολο που συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση οριζοντίως και καθέτως με στρωματογραφία και διαχρονία, οι οποίες λειτουργούν και παίρνουν αξία μόνον με την κατά χώραν διατήρηση. Αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από την πόλη, την αλλοτινή και την σημερινή ως αναπόσπαστο κομμάτι της, πρόκειται για ολόκληρο τοπίο που με βάση την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι «αμετακίνητο» και γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αναδειχθεί κατά χώραν. Ένα τοπίο δεν μετακινείται και δεν καθίσταται «μουσειακό έκθεμα»: η απόσπαση και επανατοποθέτηση ολόκληρου τμήματος πόλης αποτελεί λύση μη αντιστρεπτή που αντιβαίνει στις βασικές αρχές της συντήρησης και της αναστήλωσης, στον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002 (άρθρο 42) και στις Διεθνείς Συμβάσεις (Χάρτα της Βενετίας, Σύμβαση της Μάλτας).
Το μνημειακό σύνολο θα λειτουργήσει ανταποδοτικά στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας και της θεαματικής περιβαλλοντικής βελτίωσης του χώρου. Το οικονομικό όφελος για την πόλη στο τέλος του έργου και η μέγιστη προστιθέμενη αξία που θα δώσει θα είναι πολλαπλάσια με την υφιστάμενη λύση, η οποία συμβαδίζει απόλυτα με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης που για τις πόλεις μας θα είναι μονόδρομος για την πορεία προς το μέλλον.
Τα ευρήματα των ανασκαφών του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε ολόκληρη την χρονική διαδρομή των εργασιών από το 2006 έως σήμερα προσφέρουν στη Θεσσαλονίκη όλο το υλικό για την εφαρμογή της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της. Μαζί με τα ιστάμενα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που είναι ενσωματωμένα στην καθημερινότητά της πόλης, μπορεί να λειτουργήσει ένα σύνολο ως «η πόλη μέσα στην πόλη» και όχι ως «η πόλη κάτω από την πόλη», καθώς παρέχει πλήρη ενσωμάτωση, των υποκείμενων στα υπερκείμενα, με την έννοια μιας ολοκληρωμένης διαδρομής με χωρική, χρονική συνέχεια και αλληλεπίδραση, με την πολιτισμική ιδιαιτερότητα της ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής, μεταβυζαντινής και σύγχρονης Θεσσαλονίκης των 2335 χρόνων της.
Η αδιαμφισβήτητη εξαιρετική σημασία για την Αρχαιολογία και την Ιστορία, όχι μόνον της Θεσσαλονίκης αλλά και διεθνώς, του μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε ξεσήκωσε την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη, όταν το 2013 είχε βγει απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο(ΚΑΣ) «για την απόσπαση του συνόλου και τη μεταφορά του». Η εκτέλεση της απόφασης ανεστάλη με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν άλλη μία απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του 2014, σύμφωνα με την οποία οριακά πλειοψήφησε η απόφαση για «απόσπαση του συνόλου και επανατοποθέτησή του μετά το πέρας του έργου». Η απόφαση προσεβλήθη και πάλι από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ. Το 2015 με την αλλαγή της κυβέρνησης επικράτησε η πολιτική και επιστημονική βούληση να διατηρηθεί «κατά χώραν» (in situ) το αρχαιολογικό εύρημα και μέσα από τη συνεχή συνεργασία αρχαιολόγων και μηχανικών βρέθηκε λύση, η οποία συνδυάζει και τις αρχαίων κατά χώραν και του μετρό, μέσα από μελέτη που εγκρίθηκε το 2017. Η μελέτη εφαρμοζόταν έως το καλοκαίρι του 2019, αλλά στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε δια στόματος του Πρωθυπουργού η απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων προκειμένου να τελειώσει ο Σταθμός Βενιζέλου. Την προσεχή Τετάρτη 18/12 πρόκειται το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει για το θέμα, μετά την αιφνιδιαστική αναγγελία της νέας κυβέρνησης.
Δεδομένου ότι
-η χρηματοδότηση από την ΕΕ ανέρχεται στο 75% σε σύνολο προϋπολογισμού 950 εκ ευρώ.
-η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συμφώνησε για την λύση «και μέτρο και αρχαία».
-Κάθε είδους τοπικοί και διεθνείς επιστημονικοί φορείς έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της μεταφοράς, όπως προκύπτει από το συνημμένο έγγραφο.
– η απόσπαση των αρχαιοτήτων θα οδηγήσει σε παράταση των εργασιών και επ’ αόριστον αναβολή της έναρξης λειτουργίας του μετρό και θα εκτοξεύσει τον προϋπολογισμό του έργου, σε όφελος ίσως ορισμένων εργολάβων, αλλά σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κατοίκων της πόλης
– η ανασύσταση μιας ολόκληρης γειτονιάς είναι αδύνατη και καταστροφική για ένα τέτοιο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ζητάμε να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας για να αποτραπεί ένα πολιτισμικό έγκλημα.
Οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές:
Κώστας Αρβανίτης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρα
Δημήτρης Παπαδημούλης
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Να γίνει τοπικό δημοψήφισμα
«Οι ιδεοληψίες και οι εμμονές της κυβέρνησης της ΝΔ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου γυρίζουν χρόνια πίσω τη Θεσσαλονίκη.»
Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τα αρχαία και το μετρό της Θεσσαλονίκης:
Οι ιδεοληψίες και οι εμμονές της κυβέρνησης της ΝΔ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου γυρίζουν χρόνια πίσω τη Θεσσαλονίκη. Η ιδεοληπτική εμμονή του Υπουργού Υποδομών, του Προέδρου της Αττικό Μετρό αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού για απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων δεν καταστρέφει απλά ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο. Καθυστερεί για (άγνωστο πόσα ακόμη) χρόνια την παράδοση του Μετρό, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν είναι αδικαιολόγητες. Εξηγούνται από τον πολιτικό ρεβανσισμό απέναντι στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην προηγούμενη κυβέρνηση, που έβαλαν ξανά την κατασκευή του Μετρό “σε ράγες” και παρουσίασαν ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Εξηγούνται από την αδιαφορία τους για την καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικέων και από το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δηλώνει δυναμικά παρούσα στον αγώνα για την κατά χώραν παραμονή και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν τεμαχίζεται, δεν αποσπάται και δε θυσιάζεται στο βωμό των κερδών και των αποζημιώσεων των εργολάβων.
Η απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων δεν υπήρχε στα προεκλογικά προγράμματα ούτε της ΝΔ, ούτε του κ. Ζέρβα, ούτε του κ. Τζιτζικώστα. Λέμε ΟΧΙ στις στημένες διαβουλεύσεις που διοργάνωσαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα.
Ζητούμε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για την κατά χώραν παραμονή και ανάδειξη ή μη των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου. Ζητούμε να εκφραστεί άμεσα και αδιαμεσολάβητα ο λαός της Θεσσαλονίκης σχετικά με ένα ζήτημα που αφορά το σήμερα και το αύριο όλων μας και για το οποίο δε ρωτήθηκε ποτέ.
Η πόλη μας έχει την παρακαταθήκη του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση του νερού το 2014. Ενός δημοψηφίσματος όπου συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, και το οποίο διεξήχθη χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Πλέον υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τοπικού χαρακτήρα από το νόμο του “Κλεισθένη” 4555/2018.
Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να δώσουμε δυναμικό παρόν σε δράσεις και κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες και να φωνάξουμε όλοι και όλες μαζί “Και Αρχαία και Μετρό”.
Νοτοπούλου σε Μενδώνη: Θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως η Υπουργός που ξήλωσε την Ιστορία της Θεσσαλονίκης;
Ακόμη, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπου υπήρξε ενημέρωση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, έθεσε κι εκείνη το ζήτημα της προσβασιμότητας στα Αρχαία της Βενιζέλου, σημειώνοντας:
Είναι αντιφατικό, παράδοξο, στα όρια του κυνικού να μιλάμε σήμερα για πρόσβαση στον Πολιτισμό και προσβασιμότητα την στιγμή που ετοιμάζεστε να ξηλώσετε τον Πολιτισμό της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας της Βόρειας Ελλάδας τόνισε η κα. Νοτοπούλου υπενθυμίζοντας στην Υπ. Πολιτισμού τον Νόμο 2002 άρθρο 42, σύμφωνα με τον οποίο η μετακίνηση του Μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον.
Με δεδομένο ότι είναι σε γνώση σας η νομοθεσία αυτή, αναρωτιέμαι γιατί βιάζεστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ξηλώσει τα αρχαία του Μετρό τη στιγμή που όχι μόνο υπάρχει αυτή η δυνατότητα (παραμονής τους) αλλά υπάρχει και η μελέτη , έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ το 2017 έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία.
Η κυβέρνησή σας ξεκίνησε λέγοντας πως αρχικά δεν είναι τεχνικά εφικτό. Όταν κατέρρευσε αυτή η φαντασίωση, επικαλέστηκε πως υπάρχουν λόγοι ασφαλείας και πυρασφάλειας. Όταν έφυγε και αυτό είπατε ότι δεν έχει προχωρήσει. Όταν σας τελείωσε και αυτό το επιχείρημα μιλάτε αυτές τις μέρες για σεισμούς και τρίζουν τα κόκκαλα της Μελίνας σημείωσε με έμφαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τίνος το κόστος υπερασπίζεστε; Του ελληνικού λαού, της πολιτιστικής κληρονομιάς ή του Εργολάβου; αναρωτήθηκε η κα.Νοτοπούλου υπογραμμίζοντας πως ο αρχαιολογικός Νόμος απαγορεύει ρητά την απόσπαση αρχαιολογικών ευρημάτων ανεξάρτητα από το κόστος.
Γνωρίζετε ότι θα έρθει ανυπολόγιστη ζημιά για τα ευρήματα σε αυτή την περιοχή, ότι θα υπάρχει ανυπολόγιστη ζημιά για την τοπική οικονομία της πόλης καθώς πρόκειται για ένα νέο τοπόσημο.
Γνωρίζετε ότι είναι μια ανέτοιμη λύση διότι δεν υπάρχουν μελέτες , ούτε αδειοδοτήσεις, ούτε έγκριση ακόμη από το ΚΑΣ ούτε νέα συμφωνία με τον εργολάβο ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου και ρώτησε την Υπουργό αν προτίθεται να πάει κόντρα στην ετυμηγορία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην επιστημονική επάρκεια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, του τμήματος Αρχιτέκτων του ΑΠΘ, του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων ή στην Κίνηση Πολιτών, σε όλη την πόλη δηλαδή όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Κυρία Υπουργέ δεν ξέρω αν παίζετε lego όπως σας κατηγόρησαν έγκριτοι αρχαιολόγοι, σίγουρα πάντως δεν δικαιούστε να παίζετε με τα Αρχαία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Επειδή επικαλεστήκατε τα αρχαία της Αγίας Σοφίας, πράγματι με απόφαση του 2012 ξηλώθηκαν τα αρχαία της Αγίας Σοφίας, κατασκευάστηκε το κουτί του σταθμού, μέχρι το 2014 δεν μπορέσατε να επανατοποθετήσετε τα Αρχαία .
Έχουμε 73 μέτρα αρχαιολογικού δρόμου και ευρημάτων στις αποθήκες του Καλοχωρίου, αλλάξαμε εμείς τις μελέτες προκειμένου να επανατοποθετηθούν και αποσπάστηκε μόνο το κομμάτι της Κρήνης. Στην νότια είσοδο 200 τμ Πλατείας αποσπάστηκαν για να γίνει είσοδος και θα ξανά μπουν στην στάθμη. Όμως, κ.Υπουργέ είναι άλλο 200 μέτρα πλάκες και άλλο 84 μέτρα δρόμος , πλατείες, μαγαζιά ολόκληρη πόλη.
Και σας ρωτώ κ.Υπουργέ. Είστε σίγουρη ότι θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως η Υπουργός που ξήλωσε την Ιστορία της Θεσσαλονίκης της Μακεδονίας και της Θράκης;
Παράλληλα, και ο καλλιτεχνικός κόσμος καταδικάζει αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης.
Ο σημαντικός τραγουδιστής και δημιουργός Αργύρης Μπακιρτζής, με ανοικτή επιστολή του, επιτίθεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την απόφαση της να μετακινήσει τα αρχαία που βρέθηκαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του, «ξεφτιλιζόμαστε διεθνώς».
Αναλυτικά η επιστολή του τραγουδιστή:
«Γεννήθηκα στο ρωσικό μαιευτήριο. Τότε μέναμε στη Μακεδονικής Αμύνης 7.
Λίγο παρακάτω ένα στενό, η Καρμπολά οδηγεί στα παλιατζίδικα. Αλλάξαμε πέντε σπίτια. Όλα ανάμεσα στον Άγιο Δημήτριο, τα παλιατζίδικα και το Διοικητήριο. Στην πλατεία παίζαμε μπάλα και πετροπόλεμο.
Εκεί κοντά ήταν και τα λουτρά ΟΛΥΜΠΙΑ. Θυμάμαι, μωρό ακόμη, στο χαμάμ, τα γυμνά σώματα των γυναικών μες στους αχνούς. Αυτή ήταν η γειτονιά μου. Για μπάνιο παίρναμε το πλοίο και πηγαίναμε στο Μπαξέ Τσιφλίκι. Η γιαγιά έμενε στον μπαξέ, κοντά στον Παλιό Σταθμό, δίπλα στις γραμμές. Ο θείος μου μας ανέβαζε στο κάρο, ένα σωρό πιτσιρικάδες και μας πήγαινε για μπάνιο κάτω απ’ του Χατζή Μπαξέ. Έμπαινε και το άλογο. Σχολείο πήγα δημοτικό στο 56ο, στο συγκρότημα του 4ου με τα πιο ζωηρά παιδιά της πόλης και γυμνάσιο στο Πειραματικό κι αυτό κοντά στη γειτονιά. Μετά Πανεπιστήμιο.
Στη συνέχεια έρχομαι και φεύγω. Φαντάρος, εξωτερικό, Καβάλα για δουλειά, Θάσος. Το πατρικό όμως Αγίου Δημητρίου και Δημητρίου Γούναρη, είναι πάντα η βάση μου. Τώρα μένει ο μικρός μας γιος, που με αντικατέστησε στα παλιατζίδικα, κι εμείς όταν κατεβαίνουμε.
Στη Θεσσαλονίκη ζουν οι περισσότεροι φίλοι μου. Συμμαθητές και συμφοιτητές, οι Χειμερινοί Κολυμβητές. Ο μεσαίος αδελφός μου, η ανεψιά μου Όλγα κι ένα σωρό συγγενείς. Είναι η πόλη μου. Που όμως σήμερα με πληγώνει.
Θέλουν να μετακινήσουν τα σπουδαία ευρήματα του Μετρό. Δηλ. να τα καταστρέψουν. Ξεφτιλιζόμαστε διεθνώς.
Το ΒΒC έγραψε: ‘Ανίκανοι οι Έλληνες να εκμεταλλευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του μετρό Θεσσαλονίκης’. Και υπάρχουν συμπολίτες που το υποστηρίζουν, κι ο δήμαρχος. Και το κακό είναι ότι πολιτικοποιούν το θέμα για να περάσουν την καταστροφή. Ντροπή. Αυτό κι αν θέλει συλλαλητήριο. Η εκκλησία κωφεύει κι ας είναι βυζαντινά τα ευρήματα. Όταν γκρέμισαν την εκκλησία της Παναγίας του 16ου αι. στην Καβάλα το 1960, στην ερώτησή μου, λίγα χρόνια μετά, πώς το επέτρεψαν, μου είπαν ‘μα ήταν τουρκική’. Επειδή κτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Φυσικά τα έργα του Παρθένη εξαφανίστηκαν. Δυστυχώς, αυτοί είμαστε: φωνάζουμε χωρίς να ξέρουμε, ξέρουμε και αδιαφορούμε».