Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
Νέα μελέτη δείχνει ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ενδεχομένως να μειώνει κατά 2/3 την προστασία από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Πάντως, παραμένει ασαφές κατά πόσον αυτή η μείωση των αντισωμάτων θα καταστήσει αναποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής ή όχι.
Επιστήμονες επισημαίνουν πως ακόμη κι αν η μετάλλαξη μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει έναντι σοβαρής λοίμωξης και θανάτου.
Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί αν όντως το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αλλά και για να καθοριστεί το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτείται για την αποτελεσματική προστασία.
Υπάρχουν και αισιόδοξες έρευνες…
Πάντως, το εμβόλιο της Pfizer αποδείχθηκε πως έχει 95% αποτελεσματικότητα σε μια δοκιμή που έγινε σε 602.000 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη ασφαλιστική υπηρεσία του Ισραήλ.
Άλλη ισραηλινή μελέτη δείχνει πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech περιορίζει σημαντικά τη μετάδοση του ιού. Επιστήμονες δηλώνουν πως είναι πολύ σημαντικό το να αποδειχθεί ότι ένα εμβόλιο μπορεί να σταματά τη μετάδοση του ιού και όχι μόνο να προλαμβάνει τη νόσηση. Εκτός από αυτά, φαίνεται πως η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα 85%!
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού προστατεύει σε ποσοστό σχεδόν 100% από τη σοβαρή εξέλιξη της Covid-19, τονίζει από την πλευράτου ο αντιπρόεδρος του γερμανικού παραρτήματος της εταιρείας, Κλάους Χίντερντινγκ…
Μόσιαλος: Ο εμβολιασμός προστατεύει από τον θάνατο
Αν και τονίζει πως «τα εμβόλια μάλλον δεν εξαλείφουν πλήρως τη διασπορά της λοίμωξης» ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος με την ανάρτηση του στο facebook καταλήγει σε ένα αισιόδοξο συμπέρασμα: «…να θυμόμαστε πως ο μαζικός εμβολιασμός -όπως ήδη γνωρίζουμε από το Ισραήλ- οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των νέων λοιμώξεων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από τη λοίμωξη».
Τι συμβαίνει με το Sputnik V;
Έγινε γνωστό πως Σλοβακία και Κροατία ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V παρά το γεγονός ότι δεν έχει πάρει το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου.
Παρόμοιες σκέψεις έχει και η Τσεχία, ενώ η Ουγγαρία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, αφού έχει προμηθευθεί ήδη τόσο το ρωσικό, όσο και το κινεζικό εμβόλιο!
Παρά τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν, οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν αναγκάσει πολλές χώρες να… λοξοκοιτάνε προς τη Ρωσία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτόν τον δρόμο δεν πρόκειται να ακολουθήσει επουδενί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πιστή στις πολιτικές της ΕΕ.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Ρωσία να εξηγήσει για ποιον λόγο προσφέρει το εμβόλιό της σε άλλες χώρες, όταν ο δικός της πληθυσμός έχει ανάγκη εμβολιασμού…
Το Politico σημειώνει πως ορισμένοι παρατηρητές των κινήσεων της Μόσχας λένε ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί το Sputnik V ως γεωπολιτικό εργαλείο για να χειραγωγεί δυτικές δημοκρατίες, να σπέρνει τη διχόνοια και να εμφανίζει τη Ρωσία ως σωτήρα μεσούσης της πανδημίας.
Η απάντηση της Ρωσίας
«Η παραγωγή και η διανομή εμβολίων πρέπει να είναι πέρα από την πολιτική» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην ΕΕ και συνεχίζει: «Η χώρα μας είναι έτοιμη να παρέχει σε κάθε κράτoς πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την εφεύρεση Ρώσων επιστημόνων, καθώς και δοκιμαστικές παρτίδες του «Sputnik V», έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι συνεργάτες να μπορούν να προβούν σε πλήρη και ανεξάρτητη ανάλυση τόσο των φαρμακολογικών χαρακτηριστικών της, όσo και άλλων οικονομικών και υλικoτεχνικών παραγόντων […] Ελπίζoυμε ότι η ΕΕ θα αξιoλογήσει το ρωσικό εμβόλιο βάσει επιστημονικών και ανθρωπιστικών, παρά πoλιτικών εκτιμήσεων».
Έρχονται και άλλα εμβόλια
Την Παρασκευή η Johnson & Johnson υπέβαλε αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για χρήση έκτακτης ανάγκης του εμβολίου της. Το συγκεκριμένο σκεύασμα αναμένεται να εγκριθεί τον Μάρτιο στην Ευρώπη. Στα πλεονεκτήματα του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι πολύ πιο φτηνό από τα άλλα, συντηρείται σε συνθήκες ψύξης και όχι βαθιάς κατάψυξης και γίνεται σε μία μόνο δόση.
Συμφωνία για έξτρα 200 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σύναψαν η ΕΕ και Pfizer/Biontech. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δόσεων του εμβολίου που θα παραδοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους από τις εταιρείες θα φτάσει τα 600 εκατ. βάσει της οψιόν που προβλέπεται στη νέα συμφωνία
Επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια 150 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, διπλασιάζοντας τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Τέλος, η γερμανική Bayer ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να παραδώσει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου της CureVac κατά του κορωνοϊού στο τέλος του 2021.
Ξεκίνησαν οι δοκιµές του εµβολίου της AstraZeneca σε παιδιά και εφήβους
Οι ερευνητές πραγµατοποιούν κλινικές δοκιµές σε 300 εθελοντές, παιδιά ηλικίας µεταξύ 6 και 17 ετών για να εξετάσουν εάν το εµβόλιο της Οξφόρδης θα δηµιουργήσει ανοσοαπόκριση σε αυτήν την ηλικιακή οµάδα.

«Ήθελα πολύ να το κάνω επειδή αυτός ο ιός καταστρέφει τις ζωές όλων µας και όλοι περνάµε πολύ δύσκολα και έτσι αν µπορούσα να βοηθήσω θα το έκανε λίγο πιο εύκολο» ανέφερε µια µικρή εθελόντρια!