Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Αλλο το «νόμισμα» και άλλο «τα χρήματα» κατά τον Πρωταγόρα

Δικαιολογημένη ήταν η αντίδραση στην επίμαχη φράση του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή στο Άργος.

Και δεν ήταν υποβολιμαία ή «εκ του πονηρού», όπως χαρακτηρίσθηκε από κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η «ερμηνεία», της φράσης ότι «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος’’». Η αναφορά στη λέξη «νόμισμα», έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει μία έντονη παραφιλολογία, με αποτέλεσμα το Προεδρικό Μέγαρο να προβεί σε διευκρινίσεις ότι ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμφισβήτησε το ευρώ.

Διότι, ενώ ορθώς στη συνέχεια αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος ότι «εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας και του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας που θεμελίωσαν, οφείλουμε να συμβάλλουμε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους», που είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ως συστατικά στοιχεία της πραγματικώς φιλελεύθερης ιδεολογίας», προηγουμένως μπέρδεψε «χρήμα» και «νόμισμα» και Πρωταγόρα, του οποίου η πλήρης ρήση του είναι: “Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε μη όντων ως ουκ έστιν”, η οποία σε μετάφραση έχει ως εξής: «“Ολων των πραγμάτων (αξιών) μέτρο είναι ο άνθρωπος, αυτών που υπάρχουν, για το ότι υπάρχουν και αυτών που δεν υπάρχουν, για το ότι δεν υπάρχουν”.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Λεξικό του κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη η αρχική, ή αρχαία σημασία της λέξης «χρήμα» είναι: «πράγμα που χρησιμοποιεί ή χρειάζεται κάποιος» και παράγεται από το ρήμα «χρήζω». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Nestle, η λέξη «χρήματα» δεν σημαίνουν τις νομισματικές αξίες, αλλά, γενικά, τις ποιότητες, τις αρχές, στις οποίες αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά «χάλασε» την εύστοχη αυτή επισήμανσή του με τη χρήση της λέξης «νόμισμα» επικαλούμενος τον «άσχετο», με τη λέξη αυτή, Πρωταγόρα!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή