Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Γιατί η Pfizer καθυστερεί τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη
• Πώς θα ανοίξει ξανά η αγορά τη Δευτέρα
Την ώρα που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο εμβόλιο ώστε να σταματήσει ο εφιάλτης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας ολοένα και πληθαίνουν, βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς. Το ερευνητικό πανεπιστήμιο του Waterloo του Καναδά, επιχείρησε να απαντήσει στα κυριότερα fake news με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο:
Μύθος #1: Το εμβόλιο φτιάχτηκε πολύ γρήγορα
Συνήθως πολύς χρόνος χάνεται ανάμεσα στα στάδια της έρευνας σημειώνει το πανεπιστήμιο και συνεχίζει: «Η παγκόσμια χρηματοδότηση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού επέτρεψε τις τεράστιες, αξιόπιστες κλινικές δοκιμές. Επίσης, τα εμβόλια mRNA φτιάχνονται γρηγορότερα από τα παραδοσιακά εμβόλια».
Μύθος #2: Τα mRNA αλλάζουν το DNA μας
«Το mRNA είναι απλώς ένα μήνυμα που διαβάζει το σώμα μας» επισημαίνει το πανεπιστήμιο και συμπληρώνει: «Δεν μπορεί να αλλάξει ούτε το DNA, ούτε τα γονίδια μας. Είναι σαν ένα πόστερ με ανακοίνωση που λέει “Καταζητείται ο SARS-CoV-2” ώστε το σώμα μας να ξέρει ποιον ψάχνει. Το πόστερ φθείρεται, αλλά το σώμα μας θα το θυμάται».
Μύθος #3: Τα mRNA εμβόλια περιέχουν επικίνδυνα συστατικά
«Αυτά τα εμβόλια», επισημαίνει το πανεπιστήμιο, «δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά και περιέχουν μια επικάλυψη με κάποια λιπίδια, τα οποία προστατεύουν το mRNA. Επίσης, περιέχουν διάφορα άλατα, σάκχαρα και νερό».
Μύθος #4: Δεν είναι ακόμα ασφαλή – Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία
«Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί» αναφέρει το πανεπιστήμιο και συμπληρώνει: «Οι παρενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται μέσα σε 6 εβδομάδες. Μετά, το εμβόλιο φεύγει από το σώμα και λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ανθρώπου. Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και τώρα αναμένουμε τις πληροφορίες για να μάθουμε το πόσο διαρκεί η προστασία μετά τον εμβολιασμό».
Φρενάρουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη
Η Pfizer ανακοίνωσε πως θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της στην Ευρώπη. Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία περιορίζει την παραγωγή, ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου που είναι σήμερα.
«Αν και θα επηρεαστούν προσωρινά οι αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο» αναφέρει ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας.
Παράπονα από τις πιο μικρές χώρες
Και όλα αυτά, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μικρότερο αριθμό δόσεων του εμβολίου από αυτόν που περίμεναν, ενώ μέσω του πρακτορείου Reuters, καταγγέλλουν πως η προμήθεια των εμβολίων δεν γίνεται δίκαια και ισότιμα…
Για παράδειγμα, το γερμανικό υπουργείο Υγείας έγραψε στο σάιτ του ότι η Γερμανία, με πληθυσμό 83.000.000 κατοίκων, θα λάβει 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
Η Ρουμανία, με πληθυσμό τέσσερις φορές μικρότερο, αναμένεται να παραλάβει μόνο 600.000 δόσεις και όχι 1 εκατομμύριο δόσεις (το 1/4 δηλαδή της Γερμανίας που δικαιούται κανονικά). Η Βουλγαρία με το 1/10 του πληθυσμού της Γερμανίας, περιμένει να παραλάβει περίπου 60.000 δόσεις. Αναλογικά δηλαδή πολύ λιγότερες από τη Γερμανία…
Ξεκίνησε τις αποστολές και η Moderna
Η Moderna, μετά την έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ξεκίνησε να στέλνει και το δικό της εμβόλιο στις ευρωπαϊκές χώρες. Η φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευθεί για παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου και από 35 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Επιπλέον 80 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2021.
Η ΕΕ υποστηρίζει πως έχει εξασφαλίσει 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από έξι εταιρείες, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ακόμα εγκριθεί. Οι αποφάσεις για τα εμβόλια της AstraZeneca (η οποία συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και της Johnson & Johnson αναμένονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ανοίγει με κανόνες η αγορά
Ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο, μετά από απόφαση της κυβέρνησης και μετά την έγκριση των ειδικών επιστημόνων, με την προειδοποίηση πως εάν αυξηθούν τα κρούσματα, τότε θα ξαναμπεί προσωρινό λουκέτο. Το λιανεμπόριο ανοίγει σε όλη τη χώρα με κανόνες. Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν:
– Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ.
– Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
– Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
– Θα είναι προαιρετική η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
– Προτείνεται ωράριο λειτουργίας από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
– Η μετακίνηση απαιτεί SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει στείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.
– Δίνεται προθεσμία 2 ωρών από την αποστολή του SMS, κατά την οποία ο καταναλωτής πρέπει να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή.
– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.
– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων, ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
– Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
– Στις «κόκκινες περιοχές» θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away.