Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έφτιαξε καθεστώς, δίνοντας λεφτά στα Μέσα για να τον λιβανίζουν» και χαρακτήρισε «βαθιά ανήθικο αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων».
«Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη, φαντάζει μάλλον ως αρσακειάδα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι ο Σ. Κουρτς παραιτήθηκε για κατηγορίες που αφορούσαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ «εδώ ρέουν εκατομμύρια κρατικού χρήματος και δεν τρέχει τίποτα». «Όχι γιατί στην Αυστρία υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές και εδώ όχι. Και εδώ υπάρχουν έντιμοι και ευσυνείδητοι δικαστές. Αλλά γιατί εδώ, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κάθε δικαστής μόλις πέσει επάνω σε πολιτικό πρόσωπο στέλνει το φάκελο στη Βουλή», είπε. Σημείωσε ότι «έτσι και έκανε η ελληνική δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο, που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανή κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου, για τη λίστα Πέτσα και πέφτοντας επάνω στους κυρίους Σκυλακάκη και Πέτσα, υπουργούς της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να διακόψει την έρευνα και να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή» και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «φρόντισε να τον θάψει για μήνες σε κάποιο συρτάρι».
Ανέφερε ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, επισημαίνοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει και παραγραφή» αφού «φροντίσαμε εμείς και αλλάξαμε το Σύνταγμα». Τόνισε ότι όμως το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό. Μίλησε για δύο φορές ανήθικη» συμπεριφορά του πρωθυπουργού, «γιατί όλα αυτά τα έκανε την περίοδο της πανδημίας και με πρόσχημα τη πανδημία». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδινε ένα πακτωλό χρημάτων, λεφτά των φορολογούμενων, για να φτιάξει ένα καθεστώς στα ΜΜΕ να τον λιβανίζει», την ώρα που -όπως τον κατηγόρησε- η κοινωνία είχε βυθιστεί στην ανασφάλεια και η κυβέρνηση δεν στήριζε το ΕΣΥ. «Δεν είναι μόνο ντροπιαστικό. Είναι ταυτόχρονα και εγκληματικό», είπε.
Για «κινήσεις χάριν εντυπώσεων μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα», μίλησε ο Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας στην πρόταση που κατέθεσε εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015. Για προσπάθεια «απονεύρωσης» της ουσίας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο Νίκος Βούτσης.
Για προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητά της για εξεταστικές επιτροπές, έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε: «Ελάτε στην επιτροπή να διευρύνετε την υπόθεση». «Δεν έχει νόημα η για επικοινωνιακούς λόγους αντεπίθεση της ΝΔ» σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. «Είναι υποκριτικό να τίθεται αυτό το θέμα τώρα» είπε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ για «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» μίλησε η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25.
Πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι η χρονική επέκταση της έρευνας μπορεί να συμφωνηθεί όταν συσταθεί η εξεταστική επιτροπή.