“Λένε ορισμένοι και όχι αδίκως, ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό επιχείρησε να κάνει επί 40 λεπτά ο κ. Μητσοτάκης. Αν και ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν θέλει η σημερινή συζήτηση να πάρει χαρακτήρα αντιπαράθεσης ποδοσφαιρικών αγώνων Γ Εθνικής, αλλά ο ίδιος φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο σε τοπικό ερασιτεχνικό” δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
«Εδώ και ένα περίπου μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε αποτρόπαια εγκλήματα. Αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης σήμερα κ. Μητσοτάκη. Για αυτά συζητάει όλος ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στην απόπειρα αποπροσανατολισμού που επιχείρησε σήμερα ο πρωθυπουργός.
Έμεινε στην ουσία
Παρά την προσπάθεια επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ουσία της συζήτησης:
Γιατί η Λίνα Μενδώνη και η κυβέρνηση δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία ώστε να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση Λιγνάδη από τις 6.2, οπότε και υπήρξε η πρώτη επώνυμη καταγγελία; Γιατί μέχρι να πάει στην Εισαγγελία υπόθεση που δεν έχει παραγραφεί, Μενδώνη και Ταραντίλης μιλούσαν για φήμες, τοξικό κλίμα και για προσωπικούς λόγους παραίτησης από το Εθνικό; Ποιος τοποθέτησε τον Δ. Λιγνάδη με μεθοδευμένη διαδικασία στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή; Κέρδισε τουλάχιστον δύο εβδομάδες ώστε να προετοιμαστεί και να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιο ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα;
Η αλαζονεία Μητσοτάκη τον οδήγησε στη συγκάλυψη
Αυτά είναι μερικά από τα κρίσιμα και αναπάντητα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρά την προσπάθεια επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως η ουσία της συζήτηση δεν είναι άλλη από την ολιγωρία, τις κυβερνητικές ευθύνες και τη συγκάλυψη. Ο Δ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επισήμανε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση, “ακριβώς γιατί, μέσα στην αλαζονεία του, δεν ήθελε να αμφισβητηθεί η επιλογή του”.
Σχέδιο υποστήριξης των θυμάτων, πλαίσιο ενθάρρυνσης των καταγγελιών
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος και βγήκαν μπροστά να μιλήσουν και να θέσει την ανάγκη ενδυνάμωσης αυτών των φωνών και ενός ισχυρού πλαισίου που θα δίνει το κουράγιο και τον χώρο στα θύματα να μιλήσουν.
Σχετικά, όπως ανέφερε χθες Στο Κόκκινο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, το ισχύον νομικό πλαίσιο για περιπτώσεις κακοποίησης είναι στιβαρό και εξέφρασε τον φόβο ότι “αν στη δημόσια συζήτηση κυριαρχήσει η άποψη ότι δήθεν το πλαίσιο είναι ελαστικό ή ευνοϊκό, αυτό θα ενθαρρύνει μελλοντικούς δράστες και θα αποθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν”. “Το κίνημα υποστήριξης των θυμάτων από πλευράς καλλιτεχνικού κόσμου είναι από τις πιο σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει αυτό το χρονικό διάστημα” σημείωσε.