Αισθητή μείωση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα

Μοιραστείτε το
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Ε.Ε. – ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ως θετική αποτιμάται από την κυβέρνηση η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση των αθρόων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.
Στον ένα μήνα εφαρμογής της συμφωνίας οι αφίξεις προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί σημαντικά, σε βαθμό τέτοιο που αρκετές ημέρες να καταγράφονται μηδενικές ροές και παρά τις καλές καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη διέλευση δουλεμπορικών πλοίων.
«Συμπληρώθηκε ένας μήνας εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οπότε έγινε μια αποτίμηση η οποία είναι θετική εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι ροές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Αυτό ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί, γιατί είναι ουσιώδης όρος επιτυχίας της συμφωνίας» συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο μόλις 41 μετανάστες αποβιβάσθηκαν συνολικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όλοι στη Λέσβο, κανένας δηλαδή στη Χίο και στη Σάμο.
Στα Hot Spot των τριών νησιών ζουν εγκλωβισμένα υπό καθεστώς επαναπροώθησης στην Τουρκία 6.752 άτομα. Συγκεκριμένα βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 4.020, στη Χίο 2.082 και στη Σάμο 658. Στα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται 270 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο και 120 που έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο, όλοι στη Λέρο.
Επίσης, 1.500 από τους 6.752 διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο (οι 500) όσο και στη Μυτιλήνη (οι 1.000) επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Επίσης, στα νησιά σε ανοικτές δομές, εκτός χοτ σποτ ζουν άλλοι 370 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου και έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί ,αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 53.717.
Αδειάζει σταδιακά ο Πειραιάς
Ακόμη 325 πρόσφυγες αναχώρησαν χθες το πρωί με λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τον Σκαραμαγκά.
Επί τόπου παραμένουν 2.427 άνθρωποι που αναμένεται και αυτοί με τη σειρά τους τις επόμενες ημέρες να πάρουν το δρόμο για τη δομή του Σκαραμαγκά και άλλα κέντρα φιλοξενίας.
Το πρωί, κατέπλευσαν στον Πειραιά τρία πλοία με 52 πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το επιβατηγό οχηματαγωγό «Πρέβελης» μετέφερε έξι άτομα από τη Ρόδο, το Blue Star 1 αποβίβασε 38 άτομα από τη Λέσβο και πέντε από τη Χίο και το «Νήσος Ρόδος» τρεις πρόσφυγες από τη Λέσβο.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση σταδιακής αποσυμφόρησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ενόψει Πάσχα ο Γ. Κυρίτσης σημείωσε ότι «έχει πάει ικανοποιητικά η μεταφορά των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα για τις ημέρες του Πάσχα και θα συνεχιστεί αμέσως μετά μέχρι να αδειάσει τελείως».
Υπογράμμισε ακόμη ότι προτεραιότητα είναι επίσης η αποφόρτιση του Ελληνικού και της Ειδομένης με αιχμή την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής.
«Μνημόσυνο» στην Ειδομένη
Στην Ειδομένη, το προσωρινό άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής τη Μεγάλη Τρίτη διαδέχθηκε η επανακατάληψη της από πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή για 40η ημέρα.
Οι οικονομικές συνέπειες για τους διεθνείς μεταφορείς είναι τεράστιες και τα δρομολόγια διεξάγονται μέσω Βουλγαρίας, όπου υπάρχει καθυστέρηση 18 ημερών, καθώς γίνεται ένα δρομολόγιο ανά ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποί των μεταφορικών έκαναν χθες το «μνημόσυνο» του σιδηρόδρομου, μοιράζοντας συμβολικά κόλυβα, κουλουράκια και κονιάκ.
Επεισόδια στη Χίο
Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η μεταφορά 159 Ιρακινών προσφύγων -120 από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο- με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα Τζετ» στη Λέρο.
Στόχος της επιχείρησης ήταν η αποσυμφόρηση των hot spot των δύο νησιών όπου συνολικά στις δομές τους ζουν εγκλωβισμένα 4.500 άτομα – 3.000 στη Μόρια και 1.500 στη Χίο.
Στη Χίο η επιχείρηση αφορούσε 200 άτομα, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Μεστών. Όμως, μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο, επτά αλλοδαποί που δήλωναν «αλληλέγγυοι» στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι και τους καλούσαν να αποβιβασθούν από το πλοίο υποστηρίζοντας ψευδώς ότι αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία.
Το αποτέλεσμα ήταν οι προς μεταφορά πρόσφυγες να σπάσουν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και να αποχωρήσουν από το σημείο. Μετά από πολύωρες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις μόλις 39 άτομα επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν πίσω στο χοτ σποτ. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο εκ των «αλληλέγγυων» που προκάλεσαν την αναστάτωση για διασπορά ψευδών ειδήσεων και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Λέσβο, όταν οι πολλοί από τους Ιρακινούς που θα μεταφέρονταν στη Λέρο, έχοντας ήδη επιβιβασθεί στα λεωφορεία και λίγο πριν αναχωρήσουν για το λιμάνι, άρχισαν να ζητούν να αποβιβασθούν γιατί νόμιζαν επίσης εσφαλμένα ότι θα τους μετέφεραν στην Τουρκία.
Οι Αρχές συνδυάζουν το γεγονός με την επαφή που είχαν οι Ιρακινοί με εργαζομένους σε συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα προσφύγων. Τελικά οι πρόσφυγες πείσθηκαν ότι θα μεταφέρονταν σε άλλο hot spot και όχι στην Τουρκία και η μετακίνηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς άλλα προβλήματα.
Φωτιά στη Μόρια
Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στο hot spot της Μόριας Λέσβου εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο κτήριο – αποθήκη στρωμάτων.
Επιτόπου έσπευσαν τρία οχήματα με 11 πυροσβέστες και προχώρησαν σε έγκαιρη κατάσβεση της φωτιάς, προτού λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά κάηκαν τα στρώματα που ήταν αποθηκευμένα στην αποθήκη και δεν κινδύνεψε κανείς από όσους διαμένουν στο hot spot ή προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.