Τρίτη, 22 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Άγριο ξύλο με μαγκούρες για ένα φρούτο στην Ειδομένη (Εικόνες)

Μοιραστείτε το

Συγκλονιστικές εικόνες από το μαρτύριο προσφύγων στις λάσπες

Αποστροφή για το κατάντημα του ευρωπαϊκού ιδεώδους προκαλεί η πρωτοφανής εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει οι πεινασμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη, που έφτασαν στο σημείο να πλακώνονται μεταξύ τους για ένα κομμάτι ψωμί ή ένα φρούτο.

Ενδεικτικές της απελπισίας που επικρατεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι οι απαράδεκτες εικόνες που καταγράφηκαν χθες μεταξύ δύο οικογενειών προσφύγων, τα μέλη των οποίων πιάστηκαν στα χέρια και επιδόθηκαν σε άγριο ξύλο με μαγκούρες και ξύλα επειδή η μια πρόλαβε να πάρει τρόφιμα σε αντίθεση με την άλλη.

Η Ευρώπη του φωτός και του πολιτισμού έβαλε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα πεθάνει από την πείνα στη λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Την ίδια ώρα, τα Σκόπια και οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου κρατούν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους, αδιαφορώντας για την τύχη και την κατάληξη χιλιάδων προσφυγόπουλων που έχουν εγκλωβιστεί στον λασπότοπο της Ειδομένης.

Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν έχουν ανοίξει εδώ και τρεις ημέρες, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ποπόσκι να αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας και να απαιτεί από τη Σερβία να απορροφήσει 1.500 πρόσφυγες. Ωστόσο, Σλοβενία και Σερβία «σφραγίζουν» τα σύνορά τους, πιθανώς έως τις 17-18 Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σένγκεν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει για όλους τους πρόσφυγες. Προετοιμασία για να υψώσουν φράχτη μέσα σε 10 ημέρες στα σύνορά τους με τη Ρουμανία, πραγματοποιούν οι ουγγρικές αρχές.

Στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων παραμένουν περισσότερες από 14.000 ψυχές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, την πείνα και τις αρρώστιες.

Δυνατότητα θέρμανσης δεν υπάρχει, καθώς η βροχή δεν επιτρέπει να ανάψουν φωτιές, κι όταν αυτό γίνεται εφικτό, προσάναμμα δεν αποτελούν μόνο ξύλα, αλλά ακόμη και πλαστικά και σκουπίδια, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το κρύο και η υγρασία επιδεινώνει την ήδη κλονισμένη υγεία των μικρών παιδιών και οι γυναίκες μάταια προσπαθούν να στεγνώσουν ρούχα και παπούτσια.

Επιπλέον, το φαγητό δεν φθάνει για όλους. Τεράστιες ουρές στήνονται καθημερινά για ένα γεύμα, που μοιράζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ακόμη, οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ παντού υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

Στο πλευρό των προσφύγων, για να παρέχουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκονται οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εθελοντές, καθώς και το σύνολο του προσωπικού στο νοσοκομείο του Κιλκίς, που δέχεται δεκάδες περιστατικά καθημερινά, παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κανένα θέμα υγειονομικής βόμβας

«Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη» διαβεβαίωσε, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοινώνοντας ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.

«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Πρόσθεσε, δε, ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές

Την ώρα που τα σύνορα με την ΠΓΔΜ παραμένουν κλειστά, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου -μεταξύ αυτών και στη Σαμοθράκη.

Παράλληλα, στον Πειραιά έφθασαν από τα νησιά 2 πλοία με 673 άτομα, ενώ άλλοι 3.050 φιλοξενούνται στο λιμάνι. Συνολικά στη χώρα βρίσκονται περίπου 36.000 πρόσφυγες.

Ο επιβατικός σταθμός Ηετίων στην πύλη Ε-2 είναι γεμάτος, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω από αυτόν.

Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να μη γίνει το λιμάνι μόνιμη δομή, αλλά να αποφορτιστεί τελείως και να λειτουργεί μόνο ως χώρος transit, όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Από υπουργός… πρόσφυγας

Ανάμεσα στους πρόσφυγες όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων, που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκεται κι ένας με ξεχωριστή ιστορία, επιβεβαιώνοντας ότι η φρίκη του πολέμου αφορά όλους τους ανθρώπους και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, επιφανείς ή βιοπαλαιστές.

Ο Σαγιέντ Αχμάν Τζαμάλ Μομπάρεζ είναι πρώην υπουργός του Αφγανιστάν, ο οποίος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο ταξίδι από την Καμπούλ προς την Ευρώπη και βρίσκεται στον Πειραιά τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από έντεκα χρόνια ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στο Αφγανιστάν, υπουργός Θρησκευμάτων και Θρησκευτικών Σχέσεων. Τώρα κάθεται μεταξύ χιλιάδων άλλων προσφύγων και μεταναστών σε μια κουβέρτα στο πάτωμα στο κτήριο της πύλης Ε1 και εξιστορεί όσα έζησε, ελπίζοντας πως το επόμενο βήμα για αυτόν θα είναι να φτάσει στην Ειδομένη και να περάσει στα Σκόπια για να συνεχίσει το ταξίδι.

«Εμένα με απειλούσε η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος», λέει και προσπαθεί να καταλάβει γιατί η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει ως πρόσφυγες τους Αφγανούς.

«Εσύ τι θα έκανες αν σου έκαιγαν το σπίτι», αναρωτιέται ρητορικά και εξηγεί πως εδώ και ένα μήνα που εγκατέλειψε την Καμπούλ έχει ξοδέψει 100.000 δολάρια, για να βγάλει τον εαυτό του και ακόμα 14 άλλα μέλη της οικογένειάς του από την χώρα και να φτάσουν ως την Ελλάδα.

Αρχικά πήραν το αεροπλάνο για το Ιράν και μετά περπάτησαν 31 ώρες για να φτάσουν στην Τουρκία. «Η γυναίκα μου, δύο κόρες μου και ένας από τους γιους μου χάθηκαν στο δρόμο, όταν οι Ιρανοί συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας πήραν ό,τι πολύτιμο είχαμε. Από τότε δεν έχω μάθει τίποτα για την τύχη τους», λέει.

Πέρασαν από την Τουρκία στη Χίο με μια λαστιχένια βάρκα και τελικά έμαθαν πως η Ευρώπη δεν τους δέχεται…

Πορεία προσφύγων

Πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία το Σχιστό προς το κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για άτομα που φιλοξενούνται στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, τα οποία διαδήλωσαν με πλακάτ στα χέρια και συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων στα Σκόπια.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν μέχρι την πλατεία Βικτωρίας αλλά η πορεία τους ανακόπηκε έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

Νωρίτερα, μέλη της Λαϊκής Ενότητας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική κατάληψη συμβολικού χαρακτήρα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμαρτυρόμενοι για το προσφυγικό.

Εμπόριο ελπίδας

Στο μεταξύ, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως γύρω από τη δράση επιτήδειων που εμπορεύονται ελπίδα στους απελπισμένους πρόσφυγες και τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα τους περάσουν στα Σκόπια με το αζημίωτο φυσικά, μετά τις καταγγελίες για εισιτήρια των 50 ευρώ ανά άτομο χωρίς αντίκρισμα.

«Δυστυχώς εμφανίστηκαν άτομα, “αλεξιπτωτιστές” και από το πουθενά, από την Αθήνα, από το Αγρίνιο, από την Πάτρα, οι οποίοι πήραν μία άδεια υποκαταστήματος. Γέμισε ο κόσμος με τσιλιαδόρους που μιλούσαν αραβικά, οι οποίοι όμως δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο, διότι αισχροκερδούν εις βάρος των προσφύγων», αποκάλυψε ο Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Γιάννης Σαμιώτης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με τα περιστατικά αισχροκέρδειας κατά των προσφύγων από επιτήδειους που εμφανίζονται σαν τουριστικοί πράκτορες.

«Βλέπαμε ουρές έξω από τα γραφεία τους και λέγαμε: «καλά, είναι δυνατόν να αφήνουν τα τοπικά πρακτορεία και να πηγαίνουν εκεί;» Υπήρχε η εξήγηση, αλλά δεν την καταλάβαμε εμείς», τόνισε ο κ. Σαμιώτης και πρόσθεσε: «Εμείς τους ξέρουμε, τους καταγγείλαμε. Έχουμε καταγγείλει 6-7 άτομα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας ζήτησε από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων να σταματήσει η έκδοση εισιτηρίων λεωφορείων για την Ειδομένη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και ότι όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται αντίκειται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στην οργανωμένη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (FEDHATTA) ξεκαθαρίζει πως τα καταγγελλόμενα τουριστικά γραφεία που φέρονται να έχουν εκμεταλλευτεί τους πρόσφυγες δεν είναι μέλη της.

Η αστυνομία, πάντως, προχώρησε σε μια ακόμη σύλληψη

ενός 46χρονου οδηγού λεωφορείου, που επιχείρησε να μεταφέρει 45 Σύρους στην Ειδομένη, χωρίς να διαθέτει άδεια γενικού τουρισμού για να διοργανώνει τουριστικές και έκτακτες μεταφορές.

Βίτσας: «Μειώθηκαν οι αφίξεις λόγω ΝΑΤΟ»

Μείωση κατά 50% και πλέον παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές, από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο.

Όπως υπογράμμισε, ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα ποσοστό 80% των προσφύγων θα επιστρέψει πίσω στη χώρα του, ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για να ολοκληρωθεί η επιστροφή.

Στην Αθήνα η ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, με το προσφυγικό και το ΝΑΤΟ να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Η κ. Νούλαντ, που ασχολείται συστηματικά με τα θέματα του ΝΑΤΟ, με το Κυπριακό, το Σκοπιανό και εσχάτως με το προσφυγικό, θα παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα και αύριο.

Αναφορικά με το ταξίδι της Αμερικανίδας υφυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι «θα συζητήσει ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού, με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επίσης θα συναντηθεί με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών».

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=Fit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE2LzAzLzA5L2lkb21lbmktZm90by1lcGVpc29kaWEuanBn&t=635931122632264246&w=1000&h=1000

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com