Το σκεπτικό όσων επιμένουν να πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εκλογές είναι απλό: «είναι win win απόφαση», λένε, εξηγώντας ότι απ’ όπου κι αν το δει κανείς, ο πρωθυπουργός και η ΝΔ μπορούν μόνο να κερδίσουν: οι ίδιοι τονίζουν ότι στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η ΝΔ είναι στο πολιτικό απόγειό της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε κακή κατάσταση. Μάλιστα, σε κάποιες μετρήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, όσοι εισηγούνται εκλογές, «ψήνουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει σε μία «σίγουρη» εκλογική αναμέτρηση, ανανεώνοντας την εντολή του, «κερδίζοντας» το να μηδενίσει το κοντέρ για μία νέα τετραετία, αλλά και οδηγώντας τον αντίπαλό του σε περαιτέρω πολιτική και εκλογική συρρίκνωση. Στο αντεπιχείρημα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, οι θιασώτες της πρόωρες κάλπης δεν «κολλάνε»: «κανένα πρόβλημα», απαντούν, εξηγώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «σπρώξει» τα πράγματα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ώστε να «κάψει» την απλή αναλογική και να αναδειχθεί σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού, πριν η κοινωνία πάρει χαμπάρι πόσο δύσκολη είναι η επόμενη μέρα που θα αφήσει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού.
Όλα τα παραπάνω, αν τα δει κανείς ευθύγραμμα, μπορεί να αποτελούν όντως μία λογική σκέψη. Όμως, στην πολιτική δεν είναι όλα ευθύγραμμα. Υπάρχουν και γκρίζες ζώνες, όπως και ανοιχτά ερωτήματα: για παράδειγμα, πόσο εύκολο θα είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί οδηγεί τη χώρα σε δίμηνη αστάθεια, την ώρα που η οικονομία προσπαθεί να βγει από τον αναπνευστήρα της Εντατικής; Πόσο εύκολα θα μπορέσει να πείσει ότι δεν βάζει τη χώρα σε μία μεγάλη περιπέτεια μόνο και μόνο για να «ρίξει» δέκα-δεκαπέντε μονάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και να μηδενίσει το κοντέρ του χρόνου του στην εξουσία πριν να γίνει αντιληπτό το τούνελ στο οποίο μπαίνουμε; Και, επίσης, όταν σε μία εκλογική αναμέτρηση εξ αντικειμένου όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους, πώς θα καταφέρει να «σταθεί» η ΝΔ στον προγραμματικό διάλογο, χωρίς να μπορεί να δώσει υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και έχοντας ελαστικοποιήσει δραματικά την αγορά εργασίας;
Όλα αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να απαντηθούν στη κάλπη με έναν απρόβλεπτο τρόπο για το κυβερνών κόμμα. Άλλωστε, η πολιτική έχει πολλές φορές δείξει ότι είναι απρόβλεπτη και γεμάτη εκπλήξεις. Άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες.