Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα – Reporters Without Borders -RWF», που δόθηκε στη δημοσιότητα, μέσα στο 2019 έχασαν τη ζωή τους 49 δημοσιογράφοι, 57 έπεσαν θύματα απαγωγής και ομηρίας, ενώ 389 βρίσκονται στη φυλακή.
Αν και ο αριθμός των θανάτων δημοσιογράφων συνιστά ιστορικό χαμηλό, με δεδομένο ότι την τελευταία 20ετία ο μέσος αριθμός δολοφονιών ήταν περίπου 80, η ΜΚΟ τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν σκοτωθεί 941 εργαζόμενοι στον Τύπο.
Σύμφωνα με την οργάνωση RWF, η μείωση του αριθμού των θανάτων οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι λιγότεροι οι νεκροί δημοσιογράφοι σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και το Αφγανιστάν, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Επίσης τονίζει ότι ο 63% των θανάτων ήταν έπειτα από στοχευμένες επιθέσεις.
Ειδικότερα, στο Μεξικό μέσα στο 2019 σκοτώθηκαν 10 δημοσιογράφοι -τόσοι έχασαν τη ζωή τους και το 2018. Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική σκοτώθηκαν συνολικά 14, όσοι και στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ο αριθμός για τη Λατινική Αμερική μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί οι θάνατοι ακόμη 8 δημοσιογράφων στη Βραζιλία, τη Χιλή, το Μεξικό, την Ονδούρα, την Κολομβία και την Αϊτή.
Όπως τονίζει στην έκθεση η συντονίστρια της οργάνωσης για την περιοχή, Νάταλι Σάουθγικ, αν και δεν γίνεται πόλεμος στη νότια Αμερική, «τα ποσοστά βίας είναι ισοδύναμα. Πρόκειται για περιοχή όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά ενδημικής βίας». Εξήγησε δε ότι μεγάλος είναι ο ρόλος του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο είναι η βασική απειλή για τους δημοσιογράφους, όπως και για τους ακτιβιστές.
Σύμφωνα με τη Σάουθγικ, πρέπει οι κυβερνήσεις να ελέγξουν το οργανωμένο έγκλημα και να αντιμετωπίσουν την ατιμωρησία.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, σε δήλωσή του χαιρέτισε «τη μείωση του αριθμού των θανάτων», ωστόσο τόνισε ότι παραμένει ανησυχητικό γεγονός ότι «ακόμη και σε δημοκρατικές χώρες πολλοί δημοσιογράφοι δολοφονούνται για λόγους που έχουν σχέση με τη δουλειά τους».
Επίσης, η οργάνωση σημειώνει ότι μπορεί να μειώθηκε ο αριθμός των δολοφονιών δημοσιογράφων, αλλά την ίδια στιγμή αυξήθηκε ο αριθμός συλλήψεων δημοσιογράφων κατά 12% σε σύγκριση με το 2018, φτάνοντας συνολικά τους 389 έως την 1η Δεκεμβρίου.