Τσίπρας: Έρχεται η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη

Αλλαγή σελίδας επιχειρεί η κυβέρνηση και με την αξιολόγηση «κλειδωμένη», η ηγεσία του Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό στοίχημα.

Από τη μία καλείται να διαχειριστεί τα μέτρα της συμφωνίας και απ’ την άλλη να πείσει ότι μπορεί να παίξει ρόλο διαμορφωτή συνθηκών για την ανάταξη της οικονομίας και άρση της αβεβαιότητας και της ύφεσης.

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, έστειλε σαφές μήνυμα ότι πρόκειται για μία απόφαση «που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος και άρα αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων είναι μια πραγματοποιήσιμη έννοια και όχι μια ευχή».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».

Ταυτόχρονα, όπως είπε, «μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου – 3,5 δισεκατομμύρια στους πέντε επόμενους μήνες – που θα δώσει μια ώθηση στην πραγματική οικονομία, έχουμε ακολούθως τις κινήσεις που αναμένουμε από την ΕΚΤ, την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα αλλά και την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση, και προσδοκούμε σαφώς – και με την απόφαση που πάρθηκε χθες και είναι ίσως το πιο σημαντικό σε σχέση με το χρέος – ότι για τα επόμενα είκοσι σχεδόν χρόνια θα έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο σε σχέση με όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις «που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια σημαντική ευκαιρία, αρκεί να δουλέψουμε, να αφήσουμε πίσω μας όλη αυτή την δύσκολη περίοδο και να δουλέψουμε με σοβαρότητα για να μπορέσουμε να ξαναοικοδομήσουμε μια οικονομία σταθερή αλλά και μια δίκαιη ανάπτυξη».

Εκτίμησε δε,  ότι « η ανάπτυξη έρχεται, αλλά έχει σημασία αυτή τη φορά, το πλεόνασμα της ανάπτυξης να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια».

«ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ»

Η ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως ήταν εμφανής, με την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη να δίνει με τη σειρά της το στίγμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε ένα σαφή οδικό χάρτη για το χρέος. «Ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος για να προσθέσει πως  «η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς».

Αναφερόμενη δε στα επόμενα βήματα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Η ανάπτυξη όμως δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες.

Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης», τόνισε σημειώνοντας ότι η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή