Στα άδυτα των ελληνικών εργαστηρίων ανάλυσης για τον κορωνοϊό βρέθηκε το Reuters. «Λίγο πριν από την αύξηση των κρουσμάτων και την επιβολή ενός δεύτερου lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, οι χημικοί σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων είχαν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί θα ήταν απαραίτητοι πιθανότατα. Η ένδειξη τους; Δείγματα λυμάτων από την πρωτεύουσα, την Αθήνα».
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters που μπήκε στο εργαστήριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και περιγράφει το πώς λειτουργεί η ανάλυση των λυμάτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, εξηγώντας πως οι καθημερινές συλλογές λυμάτων, αναλύονται για να προσδιοριστεί το επίπεδο του ιικού φορτίου και οι αναμενόμενες μολύνσεις με COVID-19 στην κοινότητα.
«Η Ελλάδα σημείωσε καλύτερη πορεία από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, αλλά έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από τον Οκτώβριο» υπογραμμίζει ακόμα το ρεπορτάζ.
Μάλιστα, επισημαίνει πως για τους χημικούς που ανέλυαν τα δείγματα λυμάτων, ένα δεύτερο lockdown είχε αρχίσει να φαίνεται πολύ πιθανό, πριν την κυβερνητική απόφαση της 7ης Νοεμβρίου.
«Πριν από αυτήν την ανακοίνωση, το συνολικό ιικό φορτίο στα λύματα ήταν πραγματικά, πολύ υψηλό», η αναλύτρια χημείας Αικατερίνη Γαλάνη, υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο, η οποία πρόσθεσε: «Μερικές εβδομάδες μετά το lockdown παρατηρήσαμε μια πολύ σημαντική μείωση του ιικού φορτίου του SARS-COV-2 σε δείγματα λυμάτων, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι οι περιορισμοί ήταν πραγματικά σημαντικοί για τον πληθυσμό».
«Οι επιδημιολογικές πληροφορίες που λαμβάνονται από αυτήν την ανάλυση χρησιμοποιούνται από τις αντίστοιχες αρχές για την προσαρμογή των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας», συμπλήρωσε η ειδικός.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στην Αθήνα έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.