Η «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου αποτελεί το γερμανικό κλειδί στην δίκαιη κατανομή μεταναστών στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ.
Η πρόταση του Βερολίνου που βασίζεται στην διαδικασία fast track, θα ξεκαθαρίζει το εάν ένας πρόσφυγας ή μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας.
Σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία, η οποία θα βασίζεται στον πληθυσμό και στην οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.
«Είναι σαφές ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα φέρει μια παραλλαγή ή αυτό το σχέδιο το οποίο έχετε δει να περιγράφεται το οποίο είναι πραγματικά προς το συμφέρον των χωρών υποδοχής, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η Ισπανία είναι η Ιταλία είναι και άλλες χώρες, ώστε να υπάρχει μια ανακατανομή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open.
Απαγορευτικό στις παράλληλες αιτήσεις ασύλου
Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλου αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία.
Έτσι θα περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετανάστευση», η μη ελεγχόμενη δηλαδή, μετακίνηση των αιτούντων ασύλου από το ένα μέλος της Ε.Ε. στο άλλο.
Εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής
Την ίδια στιγμή χιλιάδες αιτούντες άσυλο που ζουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ζητούν απεγνωσμένα να φύγουν για άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε τριάντα μέρες να εκδίδεται η πρώτη απόφαση του αιτούντα άσυλο και σε δύο μήνες να εξετάζεται η προσφυγή. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των επιστροφών.