Στήνουν προβοκάτσια σε Ειδομένη και Πειραιά

ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ» ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΜΚΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ        

Στον αέρα προσπαθούν να τινάξουν με κάθε τρόπο το δύσκολο εγχείρημα της εκκένωσης της Ειδομένης και του Πειραιά επιτήδειοι, που δηλώνουν αλληλέγγυοι των προσφύγων ή μέλη ΜΚΟ-«φαντασμάτων».

Τα άτομα αυτά εξακολουθούν να στήνουν δόλια παιχνίδια σε βάρος της κυβέρνησης και των προσφύγων, επιδιώκοντας με προβοκατόρικες ενέργειες την παραμονή των χιλιάδων μεταναστών σε ανεξέλεγκτους καταυλισμούς προκειμένου να εξυπηρετούν τα δικά τους ύποπτα συμφέροντα.

Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται νέο όργιο παραπληροφόρησης τόσο στα ελληνοσκοπιανά σύνορα όσο και στο λιμάνι του Πειραιά, από προπαγανδιστές που κάνουν πλύση εγκεφάλου στους πρόσφυγες ώστε να αρνηθούν την μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας.

Παράλληλα, τους κατευθύνουν να καταθέτουν μαζικά αιτήσεις πολιτικού ασύλου, ακόμη και αν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες που σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες έχουν σαν αποτέλεσμα, αφενός να παραμένει το εκρηκτικό κλίμα στους προσφυγικούς καταυλισμούς και, αφετέρου να καθυστερείται σημαντικά η διαδικασία επαναπροώθησης των παράτυπων αλλοδαπών στην Τουρκία, εφόσον όλοι εμφανίζονται ως αιτούντες άσυλο.

Εκτός, λοιπόν, από τις εξάρσεις της προσφυγικής βίας και τον αναβρασμό των τοπικών κοινωνιών, οι αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν και όλες αυτές τις ομάδες καιροσκόπων, που βάζουν σκόπιμα εμπόδια στην προσπάθεια αποσυμφόρησης της κατάστασης.

Επιτήδειοι «μπλοκάρουν» την εκκένωση του Πειραιά

Άκαρπη απέβη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η προσπάθεια αποσυμφόρησης των χώρων του λιμανιού στον Πειραιά, αφού για μια ακόμη φορά την εμφάνισή τους έκαναν επιτήδειοι που παρότρυναν τους πρόσφυγες να μην φύγουν καθόλου από εκεί.

Άτομα, που δήλωσαν «αλληλέγγυοι» και τάσσονται κατά των επαναπροωθήσεων και υπέρ της παραμονής όλων των μεταναστών στην Ελλάδα, μοίρασαν χθες εμπρηστικά φυλλάδια γραμμένα στα αγγλικά με τα οποία ενημέρωναν τους πρόσφυγες ότι  «θα παλέψουν μαζί τους για το άνοιγμα των συνόρων και για την απόσυρση της ρατσιστικής συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας».

«Είναι δικαίωμά σας να αρνηθείτε τη βίαιη μεταφορά σε δομή φιλοξενίας» αναφερόταν μεταξύ άλλων στο φυλλάδιο.

Την ώρα, λοιπόν, που οι κρατικές υπηρεσίες τους διαβεβαίωναν για την ασφάλειά τους, εκείνοι τους ξεσήκωναν λέγοντάς τους πως υπάρχει κίνδυνος η αίτησή τους για άσυλο να οδηγήσει στην φυλάκιση και στην απέλαση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην επιβιβασθεί και πάλι κανείς στα λεωφορεία που βρίσκονταν επιτόπου από το πρωί προκειμένου να τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Από την Κυριακή δεν έχει αποχωρήσει ούτε ένα άτομο στο λιμάνι και ο αριθμός των προσφύγων που συνωστίζονται εκεί ανέρχεται σε 4.761.

Στο μεταξύ, την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για ενέργειες ατόμων οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, ζητεί με σημερινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωσή Αξιωματικού Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ).

«Καθημερινά πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούνται ως “φύλακες-διαιτητές” ενώ θα έπρεπε να διατίθενται για άλλους σκοπούς. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την στάση ορισμένων ατόμων που δηλώνουν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θεωρούν το λιμάνι ως χώρο αποκλειστικής τους ευθύνης και παρεμποδίζουν συστηματικά το έργο των συναδέλφων, παροτρύνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία για άλλες δομές φιλοξενίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΠΕΑΛΣ ρωτά ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν συμβεί ατύχημα μέσα στο λιμάνι και ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι.  Επίσης, για λόγους ασφαλείας, θα ζητηθεί, από τους πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές στον χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε3 να μετακινηθούν σε άλλο σημείο, πιθανότατα στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.

Με λευκά λουλούδια μπροστά στο φράχτη

Συγκίνηση προκάλεσε η ιδιαίτερη διαμαρτυρία προσφυγόπουλων στην Ειδομένη, που στάθηκαν μπροστά στο φράχτη των κλειστών συνόρων με λευκά λουλούδια στα χέρια.

Αίσθηση προκάλεσε το πανό που κρατούσε ένα από τα ταλαιπωρημένα παιδιά, το οποίο ανέγραφε στα αγγλικά και τα αραβικά «Μας σκοτώνουν σιωπηλά».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τον καταυλισμό της Ειδομένης και προχώρησε ως τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ως μια ειρηνική διαμαρτυρία για να ανοίξουν τα σύνορα.

Η αστυνομία έδωσε άδεια στα παιδιά να φτάσουν ως το φράχτη κι εκεί, αφού άφησαν κάποια λουλούδια πάνω στις γραμμές και πέταξαν κάποια άλλα προς την πλευρά των Σκοπιανών αστυνομικών, κάθισαν για λίγο πάνω στις γραμμές του τρένου και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Εν τω μεταξύ, κανονικά διεξάγεται πλέον η κίνηση όλων των οχημάτων στη εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος της διασταύρωσης της Ειδομένης, σημείο το οποίο είχαν αποκλείσει τις προηγούμενες ημέρες.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν γύρω στις 2 χθες τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει αποκατασταθεί. Αντίθετα, συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός στον ίδιο οδικό άξονα, στον κόμβο του Πολυκάστρου, όπως επίσης και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Για 19η ημέρα συνεχίζεται και η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Καθιστική διαμαρτυρία στη Λέσβο

Την ίδια ώρα, περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, κατέλαβαν τον χώρο της εισόδου και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας χαρτόνια με τα αιτήματά τους, ζητούσαν να απελευθερωθούν και να μην απελαθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Πάντως, χιλιάδες πρόσφυγες στη Λέσβο σπεύδουν μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου, «μπλοκάροντας» προσωρινά τις επαναπροωθήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 2.890 αιτήσεις υπέβαλαν οι 2.800, ενώ σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται αυτοί  που έφτασαν τα τελευταία 24ωρα στο νησί.

Οι περισσότεροι από αυτούς περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή και μόλις άρχισαν οι επανεισδοχές έσπευσαν να ζητήσουν άσυλο.

Παρόμοια είναι η εικόνα στη Χίο, που ο αριθμός των αιτήσεων ήταν μηδενικός μέχρι το Σάββατο, την Κυριακή υποβλήθηκαν 340 αιτήσεις και τη Δευτέρα άλλες 200, την ώρα που στο νησί παραμένουν 2.245 άτομα.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων θα διαρκεί περίπου 15 ημέρες και με την επανεξέταση των ενστάσεων δεν θα υπερβαίνει η όλη διαδικασία τον ένα μήνα.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται στους 52.352.

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν στις 225 ενώ  στα νησιά βρίσκονται συνολικά 5.984 άτομα. Στην Αττική οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 14.506 ενώ η βόρεια Ελλάδα αριθμεί 28.980 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 11.280 διαμένουν στο καμπ της Ειδομένης.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, στα hotspots στη Λέσβο βρίσκονται 3.021 πρόσφυγες, στη Χίο 1.766 και στη Σάμο 479.

«Εξαφανίστηκαν» 100 πρόσφυγες στη Χίο

Περισσότερα από 200 άτομα που την περασμένη Παρασκευή εγκατέλειψαν το hot spot της Χίου, παραμένουν για έκτη συνεχή ημέρα στο λιμάνι του νησιού.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η «εξαφάνιση» περίπου 100 μεταναστών που ήταν προγραμματισμένο να επαναπροωθηθούν άμεσα στην Τουρκία.

Πρόκειται για παράνομους αλλοδαπούς που είχαν καταγραφεί μέσα στη δομή φιλοξενίας, όμως μετά τη μαζική έξοδο από τη ΒΙ.ΑΛ τα ίχνη τους χάθηκαν.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους ενώ η δημοτική αρχή έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι και να επιστρέψουν όλοι στο hot spot.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε «Κανένας άνθρωπος δεν “εξαφανίζεται” στην Ελλάδα, ούτε στη Χίο, ούτε οπουδήποτε αλλού. Προσωρινά προβλήματα στέγασης θα λυθούν άμεσα».

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του hot spot στη ΒΙΑΛ ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων, με εξώδικο που απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Βουρνούς έθεσε προθεσμία 24 ωρών προκειμένου να γίνουν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου» αλλά και προθεσμία μίας εβδομάδας ώστε να γίνουν στο σύνολό τους οι απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης σε όσα έχουν συμφωνηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο δήμος Χίου επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του και να καταγγείλει τη σχετική σύμβαση.

Έρχεται στην Ελλάδα ο Πάπας

Στη Λέσβο αναμένεται να μεταβεί στις 15 Απριλίου ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες και με στόχο την ευρύτερη ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας.

Την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τον Πάπα ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η επιθυμία του Ποντίφικα να επισκεφθεί την Ελλάδα εκφράστηκε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και για το ζήτημα ενημερώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της.

Οι επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στείλουν μήνυμα αγάπης υπέρ των χιλιάδων προσφύγων που δοκιμάζονται.

Στην επίσκεψη του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη Μυτιλήνη έχει προσκληθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθομολαίος, δίνοντας σε αυτή την κίνηση  διαστάσεις ιστορικής σημασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα έγινε επί αρχιεπισκοπείας Μακαριστού Χριστοδούλου και Ιωάννη Παύλου Β’ το 2000.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Χάος σε Πειραιά και Ειδομένη

«Αλληλέγγυοι» μοίρασαν παραπλανητικά φυλλάδια στους πρόσφυγες του Πειραιά

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή