Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Στην Τουρκία το πρώτο πλοίο με μετανάστες

ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΧΙΟ – 4800 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ                                                                                                                         

Έφτασε στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα.
Η μεταφορά έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Την είδηση της άφιξης στο Δικελί μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα στις 7:30 το πρωί, όταν απέπλευσε το πρώτο πλοίο από Μυτιλήνη με 138 μετανάστες. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο.

Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία. Οι μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι.

Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία.

11

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις 4 Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.

Η συμφωνία αυτή, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το προφίλ των μεταναστών που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία

Συνολικά 202 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από τη Χίο και τη Λέσβο σήμερα. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμανιού στο Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.

Συγκεκριμένα:

Από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία – οι τελευταίοι ζήτησαν οι ίδιοι να επιστρέψουν.

Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και  10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Η διαδικασία των επιστροφών θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου.

Πάνω από 52.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Περισσότεροι από 52.000 πρόσφυγες βρίσκονται σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

Συνολικά οι πρόσφυγες ανέρχονται στους 52.451. Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.880 πρόσφυγες, στην Αττική 14.471, στα νησιά 6.232 και στην Κεντρική Ελλάδα 2.542.

prosfyges-arithmos-pinakas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 4.800 πρόσφυγες – μετανάστες – Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά

Παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας κανείς από τους περίπου 4.800 πρόσφυγες – μετανάστες δεν επιβιβάσθηκε σε αυτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης, πολλοί που μεταφέρονται σε αυτά επιστρέφουν πίσω καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία. Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για σήμερα έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί προκαλώντας ανησυχία.

Έως το τέλος της εβδομάδας η εκκένωση του Πειραιά

Δραστικά μέτρα φαίνεται πως είναι έτοιμη να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά από πρόσφυγες. Από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να αδειάζει ο Πειραιάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση.

«Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

«Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας (από τους πρόσφυγες)» διευκρίνισε εξάλλου, αναφερόμενος σε σχετικό σχόλιό του στον Observer. «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα», επεσήμανε.
Οπως είπε, ο χώρος που ετοιμάζεται στον Σκαραμαγκά χωράει συνολικά 3.000 άτομα και φτιάχνεται τμηματικά, ενώ θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται συνολικά 4.800 άτομα. Οσον αφορά την

Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε πως οι πρόσφυγες, που βρίσκονται εκεί, έχουν κατανοήσει πως τα σύνορα είναι κλειστά με τους χώρους φιλοξενίας να είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτούς.

«Στην Ειδομένη ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας», ισχυρίστηκε. Μάλιστα, διευκρίνισε πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εικόνα για τις ΜΚΟ, τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν μικρές ομαδούλες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Διαμαρτυρία ενάντια στις απελάσεις στη Λέσβο

Ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία διαμαρτύρονται περίπου 400 πρόσφυγες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του hotspot της Μόριας στη Λέσβο.

Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία με πλακάτ που γράφουν «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι».

1

Σημειώνεται ότι εδώ και 20 περίπου ημέρες, η διαδικασία της καταγραφής στη Μόρια έχει διαφοροποιηθεί. Πλέον, μετά την καταγραφή τους οι πρόσφυγες συλλαμβάνονται, κρατούνται και στη συνέχεια μέσω του λιμανιού της Καβάλας, μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά κέντρα της βόρειας Ελλάδας απ’ όπου ακολουθεί η απέλαση τους στην Τουρκία, μέσω συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πάνω από 300 μεταγωγές  από τη Μυτιλήνη προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Ένταση στη Χίο κατά τη μετακίνηση μεταναστών
Ένταση επικράτησε, το βράδυ της Κυριακής, στη Χίο, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, η οποία είχε ως στόχο τη μετακίνηση 78 μεταναστών από το κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ, στα Ταμπάκικα, προκειμένου να επαναπροωθηθούν τη Δευτέρα στην Τουρκία.

Με τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους της περιοχής των Ταμπάκικων, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, 3 Απριλίου 2016, η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο κτίριο του πρώην βυρσοδεψείου, στην περιοχή του νοσοκομείου Χίου.
Ομάδα κατοίκων της περιοχής, λιγότεροι από δέκα άτομα, είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του χώρου στάθμευσης των Ταμπάκικων και εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στον χώρο.

 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ομάδα περίπου δέκα ανδρών των ΜΑΤ, αφού πλησίασε τους κατοίκους άρχισε τη βίαιη επίθεση εναντίον τους, ρίχνοντας κάποιους στο έδαφος, ενώ αρκετοί δέχθηκαν τα χτυπήματα των γκλομπ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή