Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια και τις τοξικές φούσκες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Στον δρόμο που χάραξε η Folli – Follie βαδίζει τώρα η MLS η μετοχή της οποίας σταμάτησε να διαπραγματεύεται γιατί η εταιρεία εμφανίζει απόλυτη αδυναμία να δημοσιεύσει ισολογισμό.
Για μια ακόμα φορά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιορίστηκε όπως και στο σκάνδαλο με τη Folli – Follie να κάνει τον τροχονόμο.
Με τις πρακτικές που ακολουθεί αφήνει απροστάτευτους τους μικρομετόχους, ενώ παρέχει ιδιότυπη ασυλία σε διάφορους μεγαλόσχημους ιδιοκτήτες εισηγμένων, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας παραμυθιάζουν τον κόσμο παραποιώντας τα οικονομικά στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έκρυβαν με επιμέλεια τα τοξικά τους πριν από τον κορωνοϊό.
Τώρα βρήκαν την ευκαιρία να φορτώσουν την κατάσταση των εταιρειών τους στην κρίση, προφανώς για να αποφύγουν τις ποινικές και αστικές ευθύνες.
Οι συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Ο χαμηλός τζίρος προσφέρεται για κάθε είδους χειραγώγηση και οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την έλλειψη αντανακλαστικών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Εισηγμένες εταιρείες που θα έπρεπε να έχουν βγει εδώ και καιρό από το ταμπλό, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται αναζητώντας ανυποψίαστα θύματα για να φορτώσουν τις μετοχές.
Η περίπτωση της MLS παραπέμπει στο σκάνδαλο της Folli – Follie παρά το γεγονός ότι έχει πολύ μικρότερο μέγεθος.
Οι ιδιοκτήτες της εισηγμένης παραπλανούσαν το επενδυτικό κοινό εμφανίζοντας στοιχεία που προέβλεπαν διπλάσιου ρυθμούς ανάπτυξης.
Έπαιζαν επίσης με μαεστρία το παιχνίδι της δήθεν εξαγοράς της από ξένους επενδυτές.
Το αποτέλεσμα ήταν να βγει η εταιρεία εκτός διαπραγμάτευσης και οι μικρομέτοχοι να χάσουν τα λεφτά τους.
Τα ερωτήματα που τίθενται προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι κρίσιμα και χρίζουν άμεσης απάντησης:
1ον) Ποιες εταιρείες έχουν εντοπιστεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εμφανίζουν πλαστά οικονομικά στοιχεία.
2ον) Ποιους ελέγχους έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
3ον) Γιατί δεν βγάζει εκτός διαπραγμάτευσης εισηγμένες που βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας.
4ον) Γιατί δεν λαμβάνει μέτρα να αποτρέψει τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον χαμηλό τζίρο ανεβάζουν και κατεβάζουν τις μετοχές κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των μικρομετόχων.
Οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλων αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών είναι εφιαλτικές.
Αν συνέβαιναν αυτά σε οποιαδήποτε Κεφαλαιαγορά πολιτισμένης χώρας, τότε θα γέμιζαν οι φυλακές με απατεώνες κερδοσκόπους και βεβαίως με όσους ανέχονται τέτοιες καταστάσεις.