Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Ουκρανία: «Πυριτιδαποθήκη» θυμίζουν τα σύνορα – Αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις και κλιμάκωση της έντασης

Η ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα καλά κρατεί με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία να κατηγορούν για ακόμη μία ημέρα τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής (18/2) σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Κίεβο και οι αντάρτες συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης και την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Αν και η Δύση συνεχίζει να είναι επιφυλακτική στις αναφορές των Ρώσων για σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεών της από τα σύνορα, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μεταδίδει πως αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία μετά το πέρας των γυμνασίων στα οποία έλαβαν μέρος στην Κριμαία. Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως έχει αρχίσει να αποσύρει κάποια στρατεύματα που είχε αναπτύξει σε τομείς που γειτονεύουν με την Ουκρανία. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση το αμφισβητούν και αντιτείνουν πως κάποιες μονάδες απλά αντικαθίστανται από νέες.

Ακόμη, το Ιντερφάξ ανέφερε ότι τρένο με άρματα μάχης αναχώρησε για τη βάση τους στο Νίζνι Νοβγκορόντ, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο από πού ακριβώς. Επίσης, το TASS μετέδωσε ότι κάπου τριάντα φορτηγά με στρατιώτες και εξοπλισμό μονάδων του δυτικού στρατιωτικού τομέα επιστρέφουν στη βάση τους, επίσης χωρίς να διευκρινίσει από πού έφυγαν.

 

Στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες από τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα

Την ίδια ώρα, και ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει σε όλους τους τόνους πως έχουν αρχίσει να αποσύρονται τα στρατεύματά της από τα σύνορα, το BBC έδωσε χθες στη δημοσιότητα εικόνες από δορυφόρο (προέρχονται από την αμερικανική υπηρεσία τεχνολογίας Maxar) στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα η τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας.

Σε αυτές διακρίνεται ένα υπαίθριο νοσοκομείο πίσω από την περιοχή εκπαίδευσης Osipovichi, στη βορειοδυτική Λευκορωσία, μια στρατιωτική πλωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Πρίπιατ, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο ή πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος στην περιοχή Brestsky, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και μια μονάδα από 20 επιθετικά – αντιαρματικά ελικόπτερα 30 χλμ από τα σύνορα. Όλα τα παραπάνω προκαλούν μια κάποια ανησυχία, ωστόσο, όλα αυτά θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση. Παράλληλα, οι εικόνες τραβήχτηκαν στα μέσα του μήνα και σίγουρα πριν από την ημερομηνία κατά την οποία η Μόσχα ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις και πως ο στρατός επιστρέφει σταδιακά στη βάση του.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ την άλλη εβδομάδα «αν δεν έχει γίνει εισβολή μέχρι τότε»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Αντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (17/2) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Σχοινάς: Φόβοι για μεγάλες ροές προσφύγων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία. Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Επιπλέον, στην Ουκρανία σήμερα ζουν περίπου 20.000 πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, που θα χρειαστούν υποστήριξη εάν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Η ανάπτυξη 100.000 και πλέον Ρώσων στρατιωτικών γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας εγείρει ανησυχίες στη Δύση ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή στη γειτονική της χώρα, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Οι απαιτήσεις της Ρωσίας ανάγονται «στον ψυχρό πόλεμο»

Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο», στηλίτευσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την ημέρα που ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία. «Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες αναμένονται από σήμερα στο ραντεβού του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, που θα διαρκέσει ως μεθαύριο Κυριακή για τρεις ημέρες συζητήσεων για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Η Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετείχε συχνά στην ετήσια εκδήλωση, δεν θα συμμετάσχει φέτος. Η κυρία Μπέρμποκ βλέπει στη ρωσική απουσία χαμένη «ευκαιρία». «Είναι ακριβώς στη σημερινή κατάσταση, που είναι εξαιρετικά απειλητική, που θα ήταν σημαντικό να συμμετέχουν αντιπρόσωποι της Ρωσίας», έκρινε.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα προεδρεύσει εξάλλου αύριο Σάββατο στο Μόναχο στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7 που θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες των επικεφαλής των διπλωματιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα επιτρέψουν να σταλεί «μήνυμα ενότητας», σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

«Είμαστε έτοιμοι για σοβαρό διάλογο για την ασφάλεια με όλους. Ακόμη και μικρά βήματα προς την ειρήνη έχουν μεγαλύτερη αξία από τα μεγάλα βήματα προς τον πόλεμο. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης σοβαρά μέτρα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία», πρόσθεσε. «Οι δηλώσεις περί βούλησης για διάλογο πρέπει να υποστηρίζονται από πραγματικές προσφορές για διάλογο. Οι δηλώσεις περί αποχώρησης στρατευμάτων πρέπει να συνοδεύονται από επαληθεύσιμες αποχωρήσεις», τόνισε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε εκ νέου την Πέμπτη ότι είναι «πολύ υψηλός» και άμεσος ο κίνδυνος ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας πως σταδιακά αποσύρεται μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχε αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία έπειτα από γυμνάσια.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή