Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Όταν ο Αγγελής απέρριπτε μηνυτήριες αναφορές Αβραμόπουλου, Βενιζέλου και Σαμαρά κατά των εισαγγελέων διαφθοράς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» υπάρχει ενυπόγραφο νομικό έγγραφο του τότε Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελή, με το οποίο απορρίπτει τον Μάιο του 2018 ως εντελώς αβάσιμες τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπoυλου εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελής γράφει ότι «δεν υπάρχει ούτε η απειροελάχιστη ένδειξη ενοχής» που να δικαιολογεί τις καταγγελίες περί «πολιτικο-δικαστικής σκευωρίας».

Φαίνεται πως η στάση του αντιεισαγγελέα του Α.Π εμφανίζει απότομες μεταπτώσεις κι αλλαγές με τις πιο πρόσφατες να σχετίζονται αφενός με την άρνησή του να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές και αφετέρου με την παραίτησή του.

Ακόμη, ιδιαίτερα απασχόλησαν και οι πρόσφατες καταθέσεις του για τα όσα θεώρησε ο ίδιος ως «κακώς κείμενα» στη διερεύνηση της υπόθεσης NOVARTIS.

Ο κ. Αγγελής υπήρξε για πολλούς το κλειδί αλήθειας της υπόθεσης αφού οι δηλώσεις τους θεωρήθηκαν ως ην απόλυτη αλήθεια. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής εντόπισε πολλά λάθη και πολλές παραλείψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης από την Ε. Τουλουπάκη καθώς και τους δύο άλλους εισαγγελείς.
Ωστόσο έχει προκύψει ένα ζήτημα «ασυμφωνίας» μεταξύ των όσων γράφει ο ίδιος και των όσων ισχυρίζεται.

Ενδεικτικά, σε έγγραφο υπογεγραμμένο από τον ίδιο στις 4/5/2018, το οποίο είχε διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (στις 13/5/2018) ο Ι. Αγγελής απέρριπτε ως αβάσιμες τις μηνυτήριες αναφορές των Δ. Αβραμόπουλου, Ευάγγ. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά κατά των τριών εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς. Σημειώνεται ότι τότε, ο ένας εκ των τριών και συγκεκριμένα ο Ευάγγ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει εντυπωσιακή την ταχύτητα με την οποία ο αντεισαγγελέας του Α.Π. κ. Αγγελής ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση δίχως να καλέσει τους μηνυτές να καταθέσουν, να υποδείξουν μάρτυρες και να προσκομίσουν στοιχεία.

Ο κ. Βενιζέλος, είχε δηλώσει («Εφ.Συν.» 17/5/2018): «Οπως γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, επειδή έχει μηνύσει στο παρελθόν την προϊσταμένη του τότε, εισαγγελέα του Α.Π., τον τότε εποπτεύοντα των εισαγγελέων Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Α.Π. και συναδέλφους του εισαγγελείς εφετών, οι μηνύσεις ακόμη και όταν τίθενται στο αρχείο, ανασύρονται, όπως ανασύρθηκε και η δική του μήνυση όταν άλλαξε η ηγεσία της Εισαγγελίας του Α.Π.».

Κάπου στην πορεία ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν αφού όλα τα παραπάνω φαίνεται να ξεχάστηκαν με δεδομένο ότι η προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκεντρώνονται στην προσπάθεια να μετατραπεί το σκάνδαλο σε «πολιτική σκευωρία» στην οποία μάλιστα εμπλέκεται ακόμα και το FBI κατά ορισμένους κατηγορούμενους και δημοσιεύματα.

Αγγελής

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»:
Κι όμως το έγγραφο Αγγελή, πέρα από την εκάστοτε ανάγνωσή του, έχει ένα ολοκληρωμένο και αιτιολογημένο σκεπτικό για τους λόγους κατά τους οποίους έπρεπε να απορριφθούν οι μηνύσεις των τριών πολιτικών.

Συγκεκριμένα αφού ο κ. Αγγελής παραθέτει τους Νόμους, με βάση τους οποίους τιμωρούνται τα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία, εξηγεί και όλη τη νομική διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρχει πιθανότητα τέλεσης αξιόποινης πράξης ή απλών ενδείξεων ενοχής του μιγνυομένου (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) ως δράστη. 

Μάλιστα, ο αντεισαγγελέας επισημαίνει ότι ακόμα και με ισχνή πιθανότητα διάγνωσης διάπραξης κάποιου ατοπήματος, ακόμα κι αν ο εισαγγελέας που το εξετάζει έχει διαφορετική άποψη οφείλει να ενεργήσει και να δώσει την ευκαιρία κρίσης στο δικαστήριο.

Στο σκεπτικό του ο κ. Αγγελής τονίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής να ασκεί διώξεις κατά (πρώην και νυν) μελών της κυβέρνησης την απαγόρευση θέσπισης ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων και σημειώνει ότι αν προκύψουν στη διάρκεια προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης στοιχεία που σχετίζονται με πρόσωπα και αδικήματα (όπως τα περιγράφει στην αρχή του εγγράφου) αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από εκείνον που πραγματοποιεί την προανάκριση.

Παράλληλα, κατηγορηματικά αναφέρει ότι η διαβίβαση δεν εμποδίζει την πρόοδο της έρευνας ή την εξέταση και αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν σχέση με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών.

Ο Ι. Αγγελής βεβαιώνει ότι οι ανώνυμοι (προστατευόμενοι) μάρτυρες εξετάστηκαν νομότυπα και προχωρά στην αναγραφή όλων των επιχειρημάτων σε βάρος των εισαγγελέων Διαφθοράς (και όχι μόνο) που καταγράφουν στις μηνύσεις τους οι τρεις πολιτικοί.

Ο ίδιος δε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Από την εξέταση όμως των ενεργειών των καταγγελλομένων λειτουργών, σαφέστατα συνάγεται ότι αυτοί ενήργησαν νομίμως τόσο από δικονομικής όσο και από ουσιαστικής απόψεως.

Συγκεκριμένα:

1. Ενήργησαν νομοτύπως στο πλαίσιο των καθηκόντων των και δη στο πλαίσιο ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

2. Οι αναφερόμενοι ως ανώνυμοι μάρτυρες εξετάστηκαν κατά τους νομίμους τύπους.

3. Οταν στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης διαπιστώθηκε η “εμπλοκή” προσώπων, που διετέλεσαν μέλη Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενήργησαν όπως ορίζει το άρθρο 86 του ισχύοντος Συντάγματος και ο Ν.3126/2003 (άρθρα 1 και 4). Δηλαδή συνέταξαν (διά της προϊσταμένης Εισαγγελέως του τμήματος Ελένης Τουλουπάκη) την με αριθμό 268/5-2-2018 αναφορά των προς την κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και υπέβαλαν προς αυτήν τα υπάρχοντα στοιχεία, για τις περαιτέρω δικές της ενέργειες.

4. Δεν διαβίβασαν οι καταγγελλόμενοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία στην Βουλή. Από την κρατούσα πρακτική αυτοί απευθύνθηκαν με σχετική αναφορά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία με τη σειρά της τα διαβίβασε διά του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

5. Κατά τη ρητή διατύπωση του άρθρου 4 παρ. 3 και 4 Ν. 3126/2003 “η διαβίβαση των στοιχείων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν εμποδίζει την πρόοδο της έρευνας ή εξέτασης ως προς άλλα πρόσωπα. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται σε αυτόν που διενεργεί την έρευνα ή την εξέταση, αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν σχέση με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη Υπουργών”».

Τέλος ο Ι. Αγγελής καταλήγει ότι «από την εκτίμηση όλων των παραπάνω, με βεβαιότητα συνάγεται ότι: Α) όσον αφορά τις μηνύσεις του Δημητρίου Αβραμόπουλου και Ευαγγέλου Βενιζέλου), ουδέν σχετικό αποδεικτικό στοιχείο προσάγεται, που θα μπορούσε με βάση τους κανόνες της δικονομικής λογικής (άρθρο 177 ΚΠΔ), να δημιουργήσει έστω και την απειροελάχιστη ένδειξη ενοχής εναντίον των, ώστε να δικαιολογούν την κίνηση της προσήκουσας ποινικής δίωξης. Οσον αφορά τα καταγγελλόμενα με την τρίτη μήνυση – έγκληση του πρώην πρωθυπουργού Αντωνίου Σαμαρά περί “πολιτικό – δικαστικής” σκευωρίας που εξυφάνθη και εκτελέστηκε σε βάρος του, από τη “μηνυόμενη συμμορία” μέλη της οποίας τυγχάνουν (εκτός από τον νυν πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή Δικαιοσύνης) και οι καταγγελλόμενοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί, οι οποίοι διενήργησαν τη σχετική ποινική προκαταρκτική εξέταση, τα προσκομιζόμενα από τον μηνυτή αποδεικτικά στοιχεία ουδόλως μπορούν δημιουργήσουν έστω και την απειροελάxιστη ένδειξη ενοχής εναντίον τους, ώστε να δικαιολογούν την κίνηση ποινικής δίωξης, για κατάχρηση εξουσίας ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα».

«Ενήργησαν νομίμως»
«Κατά συνέπεια, οι καταγγελλόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί» σύμφωνα πάντα με την κρίση του Ι. Αγγελή «ενήργησαν νομοτύπως, νομίμως και εντός του πλαισίου των υπηρεσιακών των καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ουδεμία δε κατάχρηση εξουσίας ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα διέπραξαν, κατά τη διερεύνηση της “υπόθεσης Novartis”. Κατά συνέπεια, οι υπό κρίση μηνύσεις – αναφορές – εγκλήσεις κατά των Εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Αντεισαγγελέως Εφετών, Χρήστου Ντζούρα, Εισαγγελέως Πρωτοδικών, και Στυλιανού ΜΑΝΩΛΗ, Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, πρέπει να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμες, κατ’ άρθρο 29 παρ. 4 και 47 ΚΠΔ. και να τεθεί η κρινομένη υπόθεση, ως προς αυτούς στο Αρχείο»

Σε κάθε περίπτωση και μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν κατά κύριο λόγο από τα φιλικά προς τη Ν.Δ. ΜΜΕ, όταν οι αναφορές Αγγελή διέρρευσαν στη δημοσιότητα, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μη θέλοντας προφανώς να αφήσει την παραμικρή υπόνοια για δήθεν «θάψιμο» των καταγγελιών, ζήτησε με παραγγελία της να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις των τριών πολιτικών μετά και από το νέο αίτημα του Ι. Αγγελή.

Η Ξένη Δημητρίου επισήμαινε στην παραγγελία της ότι τα περίφημα αυτά στοιχεία ήταν στα χέρια του Ι. Αγγελή από τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ενώ ο ίδιος ήρθε «όψιμα» τον Ιούνιο του 2019 (σ.σ. ακριβώς δηλαδή πριν τις εκλογές) να ζητήσει την ανάσυρση των επίμαχων μηνύσεων που είχε αρχειοθετήσει!»
Σύμφωνα πάντα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο απόλυτος στόχος των αντιφατικών πεπραγμένων του κ. Αγγελή ήταν η Εισαγγελία Διαφθοράς και η αφαίρεση της δικογραφίας NOVARTIS.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή