Οπως έχουμε αναπτύξει σε προηγούμενα κείμενά μας, οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, που ήρθαν απρόσμενα στην επικαιρότητα, αποτέλεσαν το «προστάδιο» για την τραγωδία που θα ακολουθούσε, για τη χώρα και το λαό. Υπενθυμίζουμε ότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκήρυξε εκείνες τις εκλογές, στην «καρδιά» του καλοκαιριού και των θερινών διακοπών, την επομένη του Δεκαπενταύγουστου, με αιτιολογία την κατάσταση της οικονομίας.
Ποτέ δεν ελέχθη βέβαια, από την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας, ποια ήταν αυτή η κατάσταση, που επέβαλε την πρόωρη προσφυγή στο εκλογικό σώμα. Λίγοι «μυημένοι» είχαν την πλήρη εικόνα, που απειλούσε τη χώρα, από τότε, με δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Επικράτησε, όθεν, η εντύπωση πως επρόκειτο για τους συνήθεις προσχηματικούς λόγους, που επικαλούνται οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, όταν κρίνουν συμφέροντα έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, αλλά είχε ψήγματα αλήθειας.
Απόδειξη, οι συζητήσεις που ακολούθησαν, γύρω από τη λήψη μέτρων, για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, με αιχμή την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η προσπάθεια του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, να επιβάλει τεκμαρτή φορολόγηση σε εισοδήματα μικρομεσαίων, προσέκρουσε στην αβουλία του τότε πρωθυπουργού, για λήψη αποφασιστικών μέτρων.
Ισως αυτή η αβουλία ή διβουλία να ήταν απόρροια της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που εξασφάλισε η κυβερνώσα ΝΔ, στην προκείμενη εκλογική αναμέτρηση, καθιστώντας τη νέα εκλογική της νίκη, πύρρεια. Η ισχνή πλειοψηφία των 152 εδρών, έδινε αυξημένη δυνατότητα παρέμβασης και πίεσης, σε βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, που κινούνταν στη «μεθόριο», μεταξύ στήριξης και κριτικής, όπως ο αείμνηστος συνδικαλιστής Γιάννης Μανόλης, ο πρώην υπουργός και μετέπειτα περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.
Αυτή η πίεση και η αιωρούμενη απειλή απώλειας της «δεδηλωμένης», δημιουργούσαν πρόσθετο ανάχωμα για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, αποφυγής των χειρότερων, χωρίς τούτο να αποτελεί και άλλοθι για την τότε κυβέρνηση και τον τότε πρωθυπουργό. Κυβέρνηση και πρωθυπουργός που ένιωθαν και την πρόσθετη πίεση, στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, με την είσοδο στη Βουλή του ΛΑΟΣ, του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ενός κόμματος και μίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που περιλάμβανε πρόσωπα, με σημαίνοντα ρόλο στη σημερινή πολιτική σκηνή, όπως ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος και οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Αδωνις Γεωργιάδης.
Τη δεύτερη αυτή θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή, στιγμάτισαν και υποθέσεις σκανδάλων (Ζαχόπουλου, δομημένων ομολόγων), με αποκορύφωμα την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, που δέσποσε στο δημόσιο λόγο και σε επόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε πως η δικαστική διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, οδήγησε είτε σε απαλλαγή των εμπλεκόμενων (Βατοπαίδι) είτε σε συμπεράσματα που δε δικαιολογούσαν την ένταση των καταγγελιών.