Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Μελετούν έκτακτη εισφορά στο 10%, αλλά όχι αναδρομική

Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει μια νέα έκτακτη εισφορά για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και να επιτύχει τα πλεονάσματα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% από 8% σήμερα, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων, ως ελληνική πρόταση. Ορισμένα μάλιστα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και στο 60%.

Τις πληροφορίες για αύξηση του συντελεστή έκτακτης εισφοράς επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, διαψεύδοντας μόνο το ενδεχόμενο της αναδρομικότητας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδρομικής εισφοράς, συζητάμε όλα τα φορολογικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του πλεονάσματος μέχρι το 2018» σημείωσε στο Mega.

Ο υπουργός εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει συμφωνία . «Το καθολικό, γιατί αισιοδοξώ» δήλωσε χαριτολογώντας με αφορμή τη δήλωση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί. Δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία, για τα τέσσερα θέματα (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια) τα οποία έχουν ωριμάσει όπως είπε.

«Δεν θέλουμε τα στεγαστικά δάνεια να αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας, αυτό προσπαθούμε» τόνισε, ωστόσο πρόσθεσε ότι «εν δυνάμει μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο τα ξένα funds, αν κάνουν σωστά τη δουλειά».

Για το ασφαλιστικό τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις, οι όροι που οι μισθωτοί συνεισφέρουν εδώ και 30 χρόνια στο ασφαλιστικό πρέπει να εξομοιωθούν και με άλλες ομάδες που έως τώρα δεν συνεισέφεραν… Θα πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με το εισόδημά τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές» υποστήριξε, αν και παραδέχθηκε πως «είναι ένα θέμα ότι δεν θα απολαμβάνουν ανάλογα προνόμια, θα πρέπει να κάνουμε διάλογο».

«Είναι απόλυτα παραπλανητική η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στις εκλογές Σεπτεμβρίου πράγματα μη εφαρμόσιμα. Δεν εφαρμόσαμε το σύνολο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά κάποια από τα μέτρα του, και εκλεγήκαμε με βάση τη συμφωνία, δεν κρύψαμε κάτι» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι δανειστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα Νέα, προτείνουν δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Με τον τρόπο αυτό όμως, το αφορολόγητο εάν δεν καταργηθεί εντελώς, θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα. Η κατάργηση του αφορολόγητου πάντως, είναι μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που επιμένει ότι είναι δική της ευθύνη η κατανομή των βαρών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή