«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Πάσχα με το «κουαρτέτο» θα κάνουν Τσακαλώτος και Σταθάκης
Τι είναι η νέα συμφωνία με το ΔΝΤ
Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, εν μέσω Μεγάλης εβδομάδας, κρίνεται η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης των 5,6 δισ. ευρώ και το άνοιγμα της κάνουλας στο φτηνό χρήμα της Ευρώπης. Το «κουαρτέτο» βρίσκεται στην Αθήνα και πιάνει και πάλι δουλειά στο Χίλτον, με νέα σειρά διαπραγματεύσεων. Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, από τους δανειστές, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα αποδεχτεί την ρήτρα προληπτικών μέτρων ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ, ώστε να μην «ανατιναχθεί» η συμφωνία και κερδίσουν όσοι αγωνίζονται να επαναφέρουν το φάντασμα του «Grexit» στο προσκήνιο. Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι ο κόφτης στο χρέος, ώστε να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια, που αντί να πληρώνουμε στους δανειστές, μπορούν να διοχετευθούν στην Οικονομία για να «ανασάνει» η αγορά και να ξεπληρωθούν τα φέσια στους ιδιώτες!
Τα σκληρά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που έχουν σχεδόν συμφωνηθεί, φέρνουν σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό και την φορολογία, όμως ακόμα περισσότερο τρομάζει η εναλλακτική, της μη συμφωνίας, που θα έφερνε μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2015, όταν και η χώρα εν μέσω μίας τιτάνιας διαπραγματευτικής προσπάθειας, παραλίγο να βρεθεί στο παγκόσμιο οικονομικό περιθώριο, εκτός Ευρωζώνης, πρόταση που παρουσίασε ο ίδιος ο Σόιμπλε. Τώρα καθώς το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή, όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που κλείνουν τώρα, αποτελούν σχεδόν το 85% των μέτρων όλης της τριετίας, μετά την υλοποίησή τους, θα έχουμε φάει τον μνημονιακό «γάιδαρο» και θα έχει απομείνει μόνο η ουρά. Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας «σπάει» ο ανελέητος κύκλος μέτρα-αξιολόγηση δόση, καθώς ακόμα και με τα εργασιακά ανοιχτά, το μνημόνιο δεν προβλέπει άλλα «τσεκούρια» και μπαίνει ένα τέλος στον σκληρό εκβιασμό του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Κάποιοι από τους δανειστές, φέρονται να έχουν κρυφούς στόχους να απαιτήσουν επιπλέον μέτρα στη βάση της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, αλλά εδώ η απάντηση έρχεται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) και την Eurostat, που με τις πρόσφατες δημοσιεύσεις τους διαψεύδουν τους φόβους του ΔΝΤ και βάζουν στον πάγο τις όποιες αξιώσεις προετοιμάζοντας να προβάλουν στο μέλλον.
Τα έκτακτα μέτρα που θα λαμβάναμε ούτως ή άλλως
Από την άλλη, τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. περιγράφονται ως ένα 4ο μνημόνιο που έρχεται να αποτελειώσει τους έλληνες. Όμως πέρα από την δύσκολη πραγματικότητα των μέτρων τα «έκτακτα μέτρα» θα υλοποιηθούν μόνο αν η οικονομία πέσει έξω. Ακόμα και τότε, αν ο προϋπολογισμός, έχει έλλειμμα στην υλοποίηση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα, παρά μόνο όσα χρειάζονται για να ξαναμπεί η Οικονομία στην προβλεπόμενη τροχιά. Μέτρα τα οποία ούτως ή άλλως θα λαμβάναμε, αν τα νούμερα ήταν λειψά.
Το μνημόνιο που… δεν είναι μνημόνιο
Η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής, που το αποκαλούμε 3ο μνημόνιο, γιατί όντως, είναι μία σύμβαση υποχρεώσεων της χώρας για ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων που προβλέπεται να υλοποιηθούν, ώστε να εκταμιεύεται το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος. Το μνημόνιο ή Memorandum of Understanding (MoU), είναι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές, δηλαδή την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αυτή την στιγμή, το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. Αυτό σημαίνει ότι έχει λόγο στην διαπραγμάτευση και μας κάνει την ζωή δύσκολη, αλλά δεν βάζει καθόλου λεφτά, καθώς δεν συμμετέχει επισήμως στην χρηματοδότη του δανείου των 86 δισ. ευρώ. Το Ταμείο έχει να καταβάλει δόση στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2014, ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα υπήρχαν ακόμα 16 δισ. ευρώ τα οποία είχαμε λαμβάνειν. Όμως το προηγούμενο πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε, μπήκαμε στο τρίτο και το ΔΝΤ θα κάνει ξεχωριστή συμφωνία με την χώρα, η οποία λέγεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), που είναι ένα πρόγραμμα παράλληλο με αυτό της Ευρώπης, που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να βάλει τα 16 δισ. ευρώ στην χρηματοδότηση του δανείου. Η συμφωνία αυτή δεν φέρνει από μόνη της επιπλέον μέτρα, αλλά εντάσσει το Ταμείο στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία με την Ευρώπη.
Ο εκβιασμός του ΔΝΤ και η οικονομική ασφυξία της κοινωνίας
Στο τρίτο μνημόνιο, υπάρχει ειδική πρόβλεψη εκτός από τα συγκεκριμένα μέτρα, για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η Ελλάδα, το 2018, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν πάρουμε όλα τα συμφωνημένα μέτρα, αν ο στόχος φαίνεται ότι δεν θα επιτευχτεί, τότε οι δανειστές, θα μας ζητήσουν περισσότερα. Τώρα επειδή το Ταμείο και άλλοι εντός Ευρώπης, είναι δύσπιστοι σχετικά με την πορεία του προγράμματος, θέλουν αυτά τα μέτρα να παρθούν από τώρα. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να πάρει μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, καθώς είναι αντιλαϊκά και πολύ βαριά για την ελληνική κοινωνία. Με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις θέσεις τους η διαπραγμάτευση είχε φτάσει σε επικίνδυνο σημείο. Τότε κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, οι Γερμανοί, «καπελώνοντας» την Ευρώπη, βρήκαν ευκαιρία να καθυστερήσουν την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρότειναν τα επιπλέον μέτρα μέχρι 3,6 δισ. ευρώ, να νομοθετηθούν τώρα από την Ελλάδα και να ενεργοποιηθούν μόνο αν το πρόγραμμα δεν πάει καλά. Η φόρμουλα του Βερολίνου, ξεμπλόκαρε την διαπραγμάτευση και έδωσε ένα τρόπο ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία. Από την άλλη, Ευρώπη και κυβέρνηση, έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν, οπότε τα μέτρα αυτά δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ. Οψόμεθα…
Το «κουαρτέτο» πιάνει και πάλι δουλειά!
Το Σάββατο επέστρεψαν στην Αθήνα οι νεο- Τροικανοί και ήδη από την Κυριακή ξεκίνησαν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης περιμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι το βράδυ της Μ.Τρίτης και εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει στο Eurogroup της Μ. Πέμπτης, με την συμφωνία στο χέρι απαιτώντας ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτή τη βάση, κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την Βουλή μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο τα προληπτικά μέτρα δεν θα ψηφιστούν στην βουλή ως νόμος, αλλά θα φτιαχτεί ένας μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων στον προϋπολογισμό που θα διορθώνει τις αποκλίσεις στην πορεία της Οικονομίας.
Ντάισελμπλουμ: Τα μέτρα δεν είναι 4ο μνημόνιο!
Ακόμα και ο πρόεδρος του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις όπου ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα δεν είναι νέο μνημόνιο! Συγκεκριμένα, τόνισε πως, «κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει».
Στην συνέχεια, αναφερόμενος στα όσα δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι στην ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται η προληπτική νομοθέτηση, ο Ολλανδός ομόλογός του απάντηση, ότι «ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται και ούτε καν επιθυμούμε, να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά».