Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 32 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ από την κυβέρνηση, για την έγκριση του «Ελλάδα 2.0», πανηγυρισμοί και από την επιχειρηματική ελίτ, που περιμένει στην «γωνία» τα 30,5 δισ. ευρώ.
Όχι στην μεγάλη λεηλασία λέει η αντιπολίτευση που επαναφέρει το θέμα της διαχείρισης των πόρων και προειδοποιεί να μην καταλήξουν τα χρήματα στις τσέπες των «λίγων», αλλά να χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη της Οικονομίας από την κρίση της πανδημίας. Με χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να μένουν αποκομμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και τους επιχειρηματικούς φορείς να καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση οδηγεί την αγορά σε εκκαθάριση μέσω του πτωχευτικού, παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησης. Ένα σχέδιο, που έγινε πρώτα γνωστό στην Ευρώπη και μετά στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία, που ακόμα και βουλευτές δηλώνουν ότι δεν ξέρουν που θα πάνε τα χρήματα. Ένα σχέδιο που ακόμα και η Ευρώπη φέρεται να ζήτησε αλλαγές, γιατί απέκλειε τις περισσότερες επιχειρήσεις, για να ωφεληθούν μόνο οι «ασφαλείς επενδύσεις».
Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας από την Ευρώπη (στο Ecofin). Η κυβέρνηση ποντάρει ότι με τα περίπου 7,5 δισ. ευρώ που αναμένει να εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2021, θα ανατρέψει την αρνητική κατάσταση στην ελληνική Οικονομία. Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά η αντιπολίτευση που προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψει τα χρήματα να δοθούν σε… «λίγους και εκλεκτούς».
Συγκεκριμένα, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ περιλαμβάνει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. ήταν μεταξύ των πρώτων τριών που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν αρχικά από την Επιτροπή. Η εκταμίευση της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης και αναμένεται από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Για την Ελλάδα το ποσό αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει ακόμη 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, συνολικά 7,5 δισ. ευρώ!
Ο Πρωθυπουργός, σε τοποθέτησή του στη Βουλή, έκανε λόγο για πανηγυρική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» από το Ecofin. Όπως είπε, «η εξέλιξη αυτή δεν έρχεται μόνο να διαλύσει τα έωλα επιχειρήματα που κάποιοι διατύπωναν περί δήθεν αδυναμιών του σχεδίου, αλλά κυρίως να πιστοποιήσει ότι αντίθετα ανταποκρίνεται απόλυτα στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Διότι και ο Ε65 ανήκει στις δράσεις του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Και όπως αυτός γεφυρώνει μεταξύ τους τις εθνικές Περιφέρειες, έτσι και εκείνο γεφυρώνει το εθνικό παρόν με το εθνικό μέλλον, διαλύοντας την απομόνωση και χαράζοντας νέους ορίζοντες».
Η πρώτη απάντηση ήρθε μέσα στη Βουλή από τον Χρήστο Σπίρτζη, που τόνισε ότι «Δεν είναι αναπτυξιακή ανάγκη της χώρας η εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι αναπτυξιακή ανάγκη της χώρας η μηδενική στήριξη στις παραγωγικές δομές. Δεν είναι αναπτυξιακή ανάγκη της χώρας μόνο η στήριξη των μεγάλων εταιρειών».
Στη συνέχεια, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος Τομεάρχης Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του, ξεκαθάρισε ότι τα κυβερνητικά πλάνα θα βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο και την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους την εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σήμερα πανηγυρίζει για την τυπική έγκριση του ελληνικού σχεδίου. Αυτό που αποκρύπτει όμως είναι ότι η χώρα μας είναι η μοναδική, από τις δώδεκα που έλαβαν έγκριση, για την οποία ζητήθηκαν τροποποιήσεις ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι και μέσω ποιων διαδικασιών θα έχουν πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου. Κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις. Όπως είχε εξαρχής προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι παραγωγικοί φορείς, αλλά δυστυχώς αγνόησε στην πρότασή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Αυτό που αναδεικνύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι οι πόροι πρέπει να διατεθούν προς όφελος όλης της κοινωνίας και να μην καταλήξουν σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «οι επαναληπτικές φιέστες της κυβέρνησης υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που απειλεί τη χώρα μας: τη μετατροπή του κρίσιμου για την στήριξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας Ταμείου Ανάκαμψης σε εργαλείο πρόσκαιρου μικροκομματικού συμφέροντος από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αυστηρό έλεγχο και την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων ώστε η ευκαιρία αυτή να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι λίγων και ισχυρών».
Μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε ότι «106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».