Γιατί δε λύνεται

Ήταν άκρως διαφωτιστικές οι σχετικές απαντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη, στη δημόσια τηλεόραση, για να καταλάβουμε, γιατί το λεγόμενο Κυπριακό πρόβλημα, παραμένει άλυτο επί 45 χρόνια, δίνοντας την αίσθηση απόλυτου αδιεξόδου.

Ίσως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κατάλαβε, μέσα από την τριβή της καθημερινής διαχείρισης και την καταλυτική εμπειρία του Κραν Μοντανά, ότι το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί, όσο η τουρκοκυπριακή ηγεσία τελεί υπό την απόλυτη κηδεμονία της Αγκυρας. Εμμέσως φάνηκε να παραδέχεται ότι πέρασε κι εκείνος την περίοδο της δικής του αυταπάτης, με το “σχέδιο Ανάν”. 

Τι μας είπε ο Κύπριος πρόεδρος, που δύσκολα μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος ότι δεν επεδίωξε τη λύση, με τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς ή υποχωρήσεις; Η Αγκυρα δεν εννοεί να παραιτηθεί από τα κεκτημένα της εισβολής και κατοχής. Εχοντας δε τον πλήρη έλεγχο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και την εκάστοτε ηγεσία της, προωθεί προτάσεις και λύσεις, που, στην καλύτερη εκδοχή, οδηγούν σε ένα κυβερνητικό υβρίδιο-τέρας, που δεν εξασφαλίζει στοιχειωδώς τα στοιχεία της λειτουργικότητας και βιωσιμότητας. Γι` αυτό και επί 45 χρόνια, δεν κατέστη δυνατό, να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, παρ` ότι στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκαν ηγέτες, όπως ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, ο Γιώργος Βασιλείου, ακόμη και ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, που πίστεψαν σε αυτή τη δυνατότητα.

Όσοι δε επικαλούνται τον Κληρίδη, ας διαβάσουν την τετράτομη αυτοβιογραφία του, Θα διαπιστώσουν πως κατέρρευσε το οικοδόμημα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, με μόνη τη δυνατότητα άσκησης βέτο, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, σε ζητήματα φορολογίας και τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκείνο το καθεστώς δε ήταν απείρως πιο λειτουργικό και ορθολογικό, από τις αντίστοιχες πρόνοιες του “σχεδίου Ανάν” ή τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην περίφημη διάσκεψη του Κραν Μοντανά. 

Καταρρίπτεται έτσι και ένας ακόμη μύθος, που διακινείται και εγχωρίως. Ότι μια λύση, έστω και κακή ή προβληματική, είναι προτιμότερη από τη μη λύση. Αν ήταν έτσι, το Κυπριακό θα είχε λυθεί από το 1960, με τις προαναφερθείσες Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Η να θυμηθούμε τι έλεγαν κάποιοι, μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν…
 

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ
 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή